Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren enflasyon oranları ile ilgili araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Bugün gelen son dakika anketiyle birlikte yapılacak olan ortalama enflasyon oranı belirlendi. 

Hem SSK ve Bağ-Kur emeklilerini hem de çalışan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren zam ile ilgili detaylar tam olarak 3 Ocak'ta belli olacak. 

Açıklanacak olan enflasyon rakamları yapılan son tahminlere göre 20,36 oldu.

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 71.75 liradan 103.05 liraya çıkarıldı. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol geçiş ücretleri de zamlandı.

İşletmesi özel şirkette olan Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu geçiş ücretleri, 2019 yılının ilk gününde artırıldı.

Geçen yıl 71.75 TL olan 1. sınıf aracın (otomobil) geçiş ücreti, 103.05 TL'ye çıkarıldı.

Ayrıca Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol ücretlerine de zam yapıldı.

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda daha önce 5.5 TL olan Altınova-Orhangazi arası yeni zamla birlikte 11.5 TL'ye, daha önce 7.40 TL olan Gemlik-Bursa Kuzey gişeleri arası da 15.65 TL'ye yükseltildi.

Enflasyon Yüzde 45

Bu durumda, enflasyon son tahminlere göre 20,36  neden Osmangazi köprüsüne yüzde 45 zam yapıldı?

İYİ Parti İstanbul, Sancaktepe İlçe başkanı İbrahim Özkan sosyal medayadan yaptığı paylaşımda " Madem enflasyon yüzde 22, köprü geçiş ücretlerine neden yüzde 45 zam yapıldı? AKP seçmenine yutturduğunuz yüzde 22 enflasyon yalanını, işletmecilere firmalara yutturamadınız mı? " dedi.

Bilindiği Osmangazi Köprüsü uluslar arası bir konsorsiyumla yapılmıştı.

Bu konsorsiyum yıllık zamları enflasyon oranında arttığı düşünülecek olursak, Türkiye'deki gerçek enflasyonun aslında yüzde 45 olduğunu anlayabiliriz.

Osmangazi köprüsüne yapılan bu zammın Türkiye'deki enflasyon oranın tescillenmesi olarak düşünülebilir.


Nurol, Makyol, Astaldi, Yüksel, Özaltın ve Güriş firmalarının ortaklığı ile kurulan OTOYOL AŞ. (NÖMAYG) köprüden kimse geçmese bile 18 yıl boyunca, yani 2035’e kadar devletten ödeme garantisi aldı.

40000 araçgün olarak hesaplandığında günde 1.4 milyon, yılda 511 milyon... 18 yılı bulacak bu sürede devletten 9.7 milyarlık rant elde edilecek. Peki, araç geçiş rakamlarının turizm döneminde dahi 5 binin üzerine çıkmamasına rağmen zarar her geçen gün büyükken, kış mevsiminde bizi nasıl bir yük bekliyor olacak?

Körfez geçişini 6 dakikaya indirmesine rağmen, köprünün sürücüler tarafından tercih edilmemesinin nedeni geçiş ücretlerinin yüksek olması. İstanbul’dan İzmir’e gidişte otoyolun alternatifi olan İstanbul-Bandırma feribot–Bandırma İzmir karayolu güzergahının arabayla iki kişi gidilmesi halinde kişi başı 128 liraya mal olmasına rağmen, otoyolun kullanılması halinde maliyet kişi başına 160 liraya çıkıyor. Bu ücretin vatandaş üzerindeki etkisi oldukça büyük. 

Otoyolun tamamının, eski yola göre mesafeyi 95 kilometre kısaltarak 8-10 saatlik ulaşım süresini 3-3,5 saate indirmesi bekleniyor. Bu sayede de yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor. Körfez, karayoluyla 1 saat 20 dakikada, feribotla 45-60 dakikada geçilirken, daha önce de belirttiğimiz gibi köprüyle bu sürenin 6 dakikaya düşmesi hedefleniyor… Ancak otoyol tamamen bitmiş değil. İDO vapurlarına göre yüzde 35 daha pahalı olan geçişler için devlet günde milyonlarca dolar zarardayken bu zarar vatandaşın cebinden mi çıkacak?

DEVLET OTOYOL A.Ş’YE BU GARANTİYİ NEYE DAYANARAK VERDİ?

Yap-işlet-devretmodeliyle yapılan otoyol ve köprü için ilk bakışta kimsenin cebinden para çıkmıyor gibi gözüküyor. Devlet bu iş için yüklenici firmaya bir kuruş bile ödemiyor ve yalnızca bir süreliğine işletmeyi veriyor. Yüklenici ise cebinden harcama yapmıyor. İşi çevirmek için banka kredisi alıyor.

Eskiden bankalar, alacağını tahsil edememe riskiyle karşı karşıya kalmamak için riski kamuya yüklüyordu. Bu uygulama ortadan kalktı ve yerine devlet bankalarından kredinin yolu açıldı. Osmangazi Köprüsü’nün kreditörleri arasında Halkbank ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankaları da bulunuyor.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında yer alan bu köprünün Yap-işlet-devret modeliyle vatandaşa çıkan ücreti ilk başta 35 dolar yani 121 lira idi. Köprünün açılışında Cumhurbaşkanı açıklama yaptı ve köprü ücreti 90 liraya düştü. Ancak bu ücret yalnızca otomobil için. Aks aralığı ve aks sayısı arttıkça geçiş ücreti de artıyor. 2682 metrelik bu köprüden bir kamyonun geçişi 200 lirayı geçiyor. ABD’de bulunan 2700 metrelik Golden Gate Köprüsü’nün geçişi 6,5 dolarken Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücreti 30 dolar. 

Geçişlerin beklentinin altında kalması haberleştirilirken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bu iddiaları yalanladı. Ama asıl konu otoban ücretleri. Osmangazi Köprüsü’yle beraber projenin sadece 58 kilometresi bitti. Köprüden geçişin ardından vatandaşa 2 seçenek sunuluyor.

Eski yoldan gidenler için süre söylendiği kadar kısalmazken, yeni otoyoldan gidecek olanlar km başına yaklaşık 20 kuruş ödeyecek. Altınova-Bursa arası   84.3 km, Altınova-Balıkesir arası 231 km, Altınova-Manisa arası 370 km, Altınova-İzmir arası ise 409 km. Bu yolu kullanacak olanlar için yolun tamamı bittiğinde km üzerinden indirime gidilmezse oldukça yüksek bir fiyat çıkacak. 

Editör: TE Bilişim