Uraloğlu: Temmuz'da limanlarda konteyner elleçlemesi yüzde 14,5 arttı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Temmuz ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarında önemli bir artış olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, Temmuz ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artarak 1 milyon 259 bin 801 TEU'ya ulaştı. Bakan Uraloğlu, 2025 yılı Temmuz ayının, Türkiye tarihinde limanlardan gemilere en fazla konteyner yüklemesi yapılan ay olduğunu, bu rakamın 634 bin 879 TEU olduğunu vurguladı.
Ocak-Temmuz dönemine ilişkin verileri de paylaşan Bakan Uraloğlu, bu dönemde limanlardan elleçlenen konteyner miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 8 milyon 273 bin 352 TEU olduğunu belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında limanlarda elleçlenen toplam yük miktarının 47 milyon 679 bin 802 ton, Ocak-Temmuz döneminde ise 322 milyon 818 bin 212 tona ulaştığını ifade etti. Yurt dışı limanlarına giden yük miktarında da yüzde 5'lik bir artış yaşandığını, bu rakamın 12 milyon 493 bin 192 ton olduğunu açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Temmuz ayında en fazla yük elleçlemesinin 7 milyon 664 bin 573 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı'nda gerçekleştiğini bildirdi. Kocaeli'yi 7 milyon 658 bin 237 ton ile Aliağa ve 6 milyon 178 bin 76 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlıkları izledi. Aynı ayda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımaları 5 milyon 529 bin 163 ton, kabotajda taşınan yük miktarı ise 6 milyon 559 bin 13 ton oldu. Yük cinsleri bazında değerlendirmede ise, Temmuz ayında en fazla artış gösteren yük cinsinin 1 milyon 373 bin 291 tonluk artışla briketlenmemiş taş kömürü olduğu, limanlarda 3 milyon 235 bin 769 ton briketlenmemiş taş kömürü elleçlemesi yapıldığı belirtildi. Yurt dışına en fazla portland çimento gönderilirken, yurt dışından ise en fazla yük Rusya'dan geldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.