TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cahit Sönmez, kripto paralara karşı yurttaşları uyardı.

Sönmez, kripto paraların bir ülkenin ulusal parasından farkı olduğunu anlatarak, kripto paraların arzının sabitken ulusal paraların arzının sınırsız olduğunu kaydetti. Sönmez sanal mecralar üzerinden yapılan uygulamalarla kripto paraların satın alındığını anımsattı.

Sönmez, kripto paraların yaygınlaşmasıyla kullanım alanlarının da arttığını belirterek, Elon Musk’un Tesla’nın satışında bu parayı kabul ettiğini söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Sönmez, Türkiye’de de Adana’da bir esnafın Bitcoin ile satış yapmasını örnek gösterdi. Sönmez, “Kullanımında tamamen özgürce. Bazı elektronik platformlar kabul ediyor” dedi.

"KRİPTO PARALARIN HUKUKİ ZEMİNİ YOK"

Kripto paraların borsada işlem gören diğer varlıklar gibi regülasyona (Sektörün bağımsız düzenleyici kurum tarafından düzenlenmesi ve denetlenmesi) tabi olmadığını vurgulayan Sönmez, merkez bankalarının yaygınlaşan bu parayı regüle etmeyi düşündüklerini aktararak, “Şu anda hukuki zemini yok. Ne kripto paraların hukuki zemini var, ne de bunun ticaretinin yapıldığı dijital ortamlarla ilgili bir düzenleme var” diye konuştu.

"REGÜLASYON YAPILMAK ZORUNDA KALINABİLİR"

Sönmez, regüle olmayan bu paranın güven sorunu bulunduğuna dikkat çekerek, paraların alındığı aracı kurumların iflas etmesi halinde paranın gidebileceğini ve hukuki olarak hak da aranamayacağını ifade etti. Sönmez, “Şu anda geldiğimiz noktada bir kazanın olmadığını görüyoruz” diye ekledi. Sönmez, Bitcoin yaygınlaştıkça, regülasyonunun yapılmak zorunda kalınabileceğini kaydetti.

Sönmez kripto para piyasasına girmek için yaş sınırının olmaması konusunda uyarıda bulundu. Sönmez, “Şu anda regülasyon olmadığı için yaş sınırı yok. İsteyen bir çocuk bile alım satımını yapabilir. Burada düşündürücü olan Türkiye’de neden bu kadar yaygınlaştığı. Yanılmıyorsam Türkiye, Avrupa’da birinci, Dünya’da da ilk beşe giriyoruz” diye konuştu.

"KUMAR GİBİ"

Sönmez kripto paraların değeri konusunda da bilimsel yanıt verilemeyeceğini belirterek, “Burada bir kumar gibi meta var. Biz bunun spekülatif hareketinden para kazanmaya çalışıyoruz” dedi. Sönmez, kripto parada insanların kaybedeceği paranın sınırlı olduğunu ve kaldıraç piyasaları gibi olmadığını söyleyerek, kaybedilecek paranın sadece yatırılan miktar kadar olduğunu ekledi.

"KİTLE PSİKOLOJİYLE..."

Türkiye’de kitle psikolojisi ve kısa yoldan zengin olma düşüncesiyle bu paranın yaygınlaştığını vurgulayan Sönmez, şunları belirtti:

"İnsanlar kitle psikolojisiyle bu işe fazla önem veriyorlar, ilgi gösteriyorlar. Borsada da aynı şeyi yaşadık. Pandemi döneminde dip yaptıktan sonra çıkışta hesap sayısı 2 milyona ulaştı… Bizde böyle bir şey, komşuluk akrabalıkta tanık oluruz. Ya şu ilacı içtim çok iyi geldi gibi. Ne yazık ki finansal tavsiyelerde de bilgi ağı çok hızlı çalışıyor. Ne yazık ki o kitle psikolojisine dönüşüyor.

"KISA YOLDAN KÖŞEYİ DÖNME CAZİBESİ VAR"

Burada sistemin getirdiği kısa yoldan hızlı köşeyi dönme gibi bir cazibesi var. Şimdi gençler de biraz daha ekonomik güce de sahip olma arzuları var. Burada mantıklı gerekçe yok.”

"TASARRUFLAR ÖLÇÜSÜNDE"

Sönmez yurttaşlara kripto paralar ve diğer piyasa işlemlerinde kimsenin tasarruflarının dışında borçlanarak buralara para yatırmaması uyarısında bulunarak, “Farklı kaynaklardan edinilen finansal formları lütfen bu araçlara kanalize etmeyin. Aksi taktirde kayıp durumunda evinden, arabasından olacak, bir de banka kredisi sırtına yüklenmiş olacak. Lütfen tasarruflarımız ölçüsünde yatırım araçlarına yönelmemiz lazım” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim