Para piyasaları bugün gerçekleştirilecek Jakcon Hole toplantısına gözler çevrilirken Altın ve para piyasaları İslam Memiş bu toplantının önemine değindi. İslam Memiş altın ve dolar gibi varlıklarında uzun süredir devam eden belirsiz hareketlerin bugünden itibaren biteceğini öne sürdü.

BUGÜN DOLAR VE ALTIN FİYATLARINDAKİ BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK

Jackson Hole toplantısı ABD’de her yıl Ağustos ayında gerçekleştirilirken toplantıya dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları temsilcileri katılıyor. Söz konusu toplantıda para politikalarındaki değişiklikler masaya yatırılırken toplantı sonrası altın ve dolar gibi varlıkların izleyeceği grafik açısından oldukça önemli değişkenler ortaya çıkıyor.

Ekonomist İslam Memiş de dünya piyasaları için bu denli önemli olan Jackson Hole toplantısıyla ilgili görüşlerini son çektiği videoda paylaştı. Memiş paylaşımına “Bugün para piyasaları için büyük gün” başlığını atarken ABD Merkez Bankası ( Fed) Başkanı Jarome Powell’ın açıklamalarının dolar kuru başta olmak üzere altın ve gümüş gibi değerli metallerin gidişatını belirleyecek olduğunu dile getirdi.
Fed Başkanı Powell’ın tahvil alımlarıyla ilgili konuşmalarının merakla beklendiğini söyleyen İslam Memiş Powell’ın açıklamalarından sonra yatırımcıların yeni bir pozisyon alacaklarını belirtti. Dolar ve altın fiyatlarında bugünden itibaren ciddi hareketlenmeler bekleyen Memiş “Yaklaşık iki ay devam eden bu belirsizlikler ortadan kalkacak” diye konuştu.

“ALTIN YÜKSELECEK DOLAR DÜŞECEK”

İslam Memiş konuşmasının devamında önümüzdeki haftadan itibaren ya altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket gözlemleyeceğimizi ya da dolar kurunda yukarı doğru bir değerlenme göreceğimizi açıklarken yatırımcıları bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Buradaki değişken unsurun Fed Başkanı Powell’ın varlık alımlarıyla ilgili söylemlerinin olacağını öne süren piyasa uzmanı İslam Memiş ”Ben Fed Başkanı Powell’ın güvercin tonda bir açıklama yapacağını, piyasaları bozacak herhangi bir söylemde bulunmayacağını bu da altın ve gümüş gibi değerli metallerin fiyatlarını olumlu yönde destekleyeceğini” söyledi. Memiş altın fiyatlarındaki yükselişlerin ons bazında 1835 dolar seviyesine kadar gümüşün ise ons bazında 24,85 dolar seviyesine kadar yükseleceğini ön gördüğünü paylaştı.

Altın ve gümüş gibi varlıklarında Jakson Hole toplantısı sonrası yükseliş bekleyen İslam Memiş dolar varlıklarında ise bir gerileme öngördüğünü açıkladı. Jakson Hole toplantısı sonrası dolar endeksinde bir geri çekilme meydana geldiği taktirde buna bağlı olarak Türk Lirası’nın da dolar karşısında değer kazanacağını dile getiren İslam Memiş “Ben dolar kurunda kısa vadeli bir geri çekilme bekliyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim