İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre; İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları (şehirler arası yolcu otobüsleri dahil), araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edecek, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı aktarılan genelgede, uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.

Genelgede, yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için marketler ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü vurgulandı.

Öte yandan, söz konusu tedbirlere ilişkin vali, kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il, ilçe belediyeleri ile iş birliği yapılarak, toplu taşıma araçları ile ilgili olanların ise trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması, uygulanması ve tüm kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

Servis araçları

Bu genelgeye göre halen iş bulup risklere rağmen çalışan servislerde koltuk sayısının yarısı kadar yolcu taşınacağı belirtildi.

Öte yandan açıklanan ekonomik tedbir kararlarından memnun olmayan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Ticaret Bakanlığı ve Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğüne, isteklerini içeren bir yazı yolladı.

Gönderilen yazının en önemli maddelerinden biri olan 50 bin TL faizsiz kredinin kabul edilmesi durumunda servis esnafı çekeceği kredi ile önümüzdeki yıl okulların açılacağı tarihe kadar rahat bir nefes almış olacak.

Eğer verilirse, çekilen kredinin altı ay geri ödemesiz olması ise şuan çalışmayan servis esnafını bir yıl ileri atmış olacak.

Gönderilen yazı ise şu şekilde;

"İstanbul ‘da Öğrenci ve Personel servisçiliği yapan bireysel esnafın meslek örgütüyüz. Üyelerimizin birçoğu personel ve okul taşımacılığı yapmaktadır. İlk olarak okulların tatil olmasıyla üyelerimize ait yaklaşık 15 bin servis aracımız okullardaki taşıma işini bırakmak durumunda kalmıştır. Devam eden süreçte birçok kamu ve özel kuruluşlarının personel taşımacılığını yapmakta olan binlerce üyemizin de Covid -19 virüsü ile mücadele kapsamında taşıma işlerine ara verilmiştir. Bu süreç devam ederken üyelerimizin araçlarında çalışan hostes ve şoförlerin maaş ödemeleri devam etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda araçlarımızda çalışan şoför ve hosteslerin işine son verilmemiştir. Ancak gerek ev kiralarımız, gerek yakıt bakım onarım borçlarımız servisçi esnafını çıkmaza sokmuştur.

Bu kapsamda veliden zarf usulü servis parası alan esnaflarımızın okullarda yapmış olduğu sözleşme dâhilinde hem esnafın hem de velilerimizin mağdur olmayacağı şekilde bir ödeme planı yapılmasını.

Özel okullar ve tur firmalarının eğitim öğretim dönemi başında öğrenci velisinden taşıma ücretlerini peşin aldıkları göz önünde bulundurularak, bu tur firmalarının özel okulların aldıkları peşin servis ücretlerini yanlarında kiralık olarak çalıştırdıkları servisçi esnafına yansıtmaları için gerekli çalışmaların yapılmasını.

Bugüne kadar ve bundan sonraki ödeme dengemizi koruyabilmek için bir kısmı hibe olmak üzere , en az 50 bin TL esnafımıza faizsiz kredi verilmesi ve ilk 6 ay ödemesiz olmasını

Yine esnafımızın geçmiş dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan dolayı sicilinin bozuk olması nedeni ile bu konularda bir düzenleme yapılması, gerekli sicil affının gerçekleştirilmesi ve kredi kullanma imkânı olmayan esnafın da kredi kullanmasının sağlanmasını .

Daha önce vergi ,sgk ve benzeri yapılandırması olan esnaflarımızın vadesi gelen geçmiş borçlarının ertelenmesi.

Özel bankalardan kredi kullanan esnaflarımızın kredi ödemelerinin de en az 6 ay ertelenmesi.

Zorunlu izne çıkartılan personel servisi çeken esnafımıza için de çalışma yapılarak ilgili resmi ve özel kurumlarla görüşülüp kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi bir ödeme planının yapılmasını

Saygılarımızla arz ve talep ederiz."

Editör: TE Bilişim