PwC Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Öngörüleri Araştırması 2022”nin sonuçları tüketicinin 2006 yılından bu yana ilk kez geleceğe dair olumsuz beklentilerin arttığını gösterdi. Araştırmaya göre, olumsuz beklentiler olumlu beklentilerin önüne geçti.

Araştırma, Türkiye'de pandemi sürecinden bu yana, makroekonomiye dair gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirenlerin oranının yüzde 50'den yüzde 71'e çıktığını ortaya koydu. Genel ekonomideki olumsuz tabloya rağmen her 3 kişiden 2'si kişisel ekonomik seviyenin iyiye gitmeyeceğini bekliyor.

GIDA, HAZIR GİYİM VE ELEKTRONİKTE CİDDİ OLUMSUZ ETKİ

Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan, “İki trend saptıyoruz perakendede. Birincisi enflasyon demek alım gücünün düşmesi, satışların düşmesi demek. İkinci trend ise tüketici şu anda alırsam alayım bir daha bulamam ya da çok pahalıya alırım, diye düşünüyor. Ancak zorlaşan ekonomik koşullar perakende açısından olumsuz bir durum. Özellikle alt segmente etkisi daha yüksek. Lüks perakendeye etkisi o kadar olmadı. Ama gıda, hazır giyim ve elektronikte ciddi olumsuz etkileri var” dedi.

TÜKETİCİ 2023'E KARAMSAR BAKIYOR

Araştırmada “genel ekonomi gelecek dönemde daha iyi olacak” sorusuna kesinlikle katılanların oranı 2010'da yüzde 36, 2016'da yüzde 43 iken 2022'de yüzde 22'ye geriledi. Adnan Akan, uzun vadede Türkiye'nin avantajlı olduğunu ve turizmin perakendeyi desteklediğini belirtirken, “Türkiye'ye özgü 2023'te öngörülemezlik var. Savaşın nereye gideceği belli değil. Türkiye'de seçim durumları var. Belirsizlik ortamı şirketler açısından olumsuzluktur” diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım