Odaklanılan süreçte toplam 441 programı 47 farklı ismin sunduğu, sunucuların 23’ünün cinsiyetinin kadın 24’ünün ise erkek olduğu görülmüştür. Program sayısına göre ağırlıklandırıldığında sunucuların/moderatörlerin % 57’sinin erkek, % 43’ünün ise kadın olduğu anlaşıldı.

Tartışma programlarının katılımcılarının cinsiyet dağılımı incelendiğinde ise kadınların oranının sunucularda/moderatörlerde gözlemlenenden daha düşük olduğu görüldü.

Takip edilen dönem içerisinde 441 programda toplam 537 farklı konuğun yer aldığı, program başı ortalama konuk sayısının 4,5 olduğu, bir programda görüşleri alınan en fazla konuk sayısının 11 olduğu gözlemlenmiştir. Program sayısına göre ağırlıklandırıldığında ise 441 programda 1940 katılımın 1707’sinin (%88’inin) cinsiyetinin erkek, 233’ünün (%12’sinin) kadın olduğu tespit edildi.

3 aylık süreçte en fazla ekranda zuhur eden 30 isim şu şekilde sıralandı.

Konuk  Katılım Sayısı

Hakan Bayrakçı 32

Zafer Şahin 30

Mehmet Metiner 25

Nedim Şener 24

Melik Yiğitel 23

İsmail Saymaz 22

Kadri Gürsel 22

Mustafa Kartoğlu 21

Emin Çapa 20

Hulki Cevizoğlu 20

Metin Özkan 20

Yaşar Hacısalihoğlu 20

Burhanettin Duran 19

Ersan Şen 18

Hasan Basri Yalçın 17

Hilmi Daşdemir 17

İlyas Topsakal 17

Mesut Hakkı Caşın 17

Ruşen Gültekin 17

Uluç Özülker 17

İhsan Aktaş 16

İsmail Hakkı Pekin 16

Şaban Sevinç 16

Aytunç Erkin 15

Mete Yarar 15

Ahmet Kasım Han 14

Deniz Zeyrek 14

Gülfem Saydan Sanver 14

İbrahim Uslu 14

Nagehan Alçı 14

Ekranda en fazla gözüken 30 erkek konuk şöyle sıralanmaktadır:

Ekranda en fazla gözüken 30 kadın konuk şöyle sıralanmaktadır:

Araştırmamızla pişti olduğumuz bir başka çalışma da geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Dört hafta boyunca NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber, Halk TV, Tele 1 ve KRT televizyonlarındaki tartışma programlarını izleyen Faruk Bildirici, programlara en fazla çıkan isimlerin sırasıyla Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Takvim gazetesinden Zafer Şahin ve eski AKP’li vekil Mehmet Metiner olduğunu tespit etmişti.

Peki bu 3 ay içerisinde gündemde hangi konular yer aldı?

Koronavirüs salgını, İzmir depremi, ABD Başkanlık seçimi, Azerbaycan-Ermenistan savaşı, Berat Albayrak’ın istifası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform açıklaması, Anayasa değişikliği, Muharrem İnce’nin kuracağı parti, ABD’den Türkiye’ye S-400 yaptırımı, erken seçim tartışmaları, AİHM’in Selahattin Demirtaş kararı, iklim değişikliği, Boğaziçi Üniversitesine yapılan rektör ataması ve ilgili protestolar, reform tartışmaları, siyasetçi ve gazetecilere saldırılar, terörle mücadele, dış politikadaki gelişmeler ve daha nice konu… Yukarıda aktarılan verilerden görülebileceği üzere böylesi geniş yelpazedeki konuları siyaset bilimci, doktor, gazeteci, hukukçu, diplomat, tarihçi, ekonomist sosyolog, psikolog gibi unvanları haiz olmayan (hatta konuyla bir ilgisi dahi bulunmayan) aynı isimler ele aldı.

Odaklanılan periyotta ilginç gelişmeler de yaşandı…

Berat Albayrak’ın Instagram hesabı üzerinden yayımladığı gönderi ile Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa etmesi ise basının hâl-i pürmelalini tekrar ortaya koydu. Resmi makamlar 27 saat sonra açıklama yaparak istifanın kabul edildiğini duyurdu. Ancak bu süreç içerisinde yayımlanan tartışma programlarının çoğunluğu konuyu gündeme dahi taşıyamadı.

Odaklanılan 3 aylık dönemde tartışma programlarında gergin anlara da şahit olundu.

5 Aralık 2020 tarihinde Haber Global canlı yayınında MHP’li avukat Serkan Toper ile CHP’li eski vekil Erdal Aksünger arasında yaşanan tartışma kavga son anda engellendi. 25 Kasım 2020 tarihinde Habertürk canlı yayınında “12’den sonra bal kabağına dönüşüyor” sözüne Deniz Zeyrek’in “fareye dönüşmekten iyidir” karşılığını vermesine kızan Mete Yarar “Bana bir daha hayvan lakabı takarsa Deniz ile kafa kafaya girerim. Ben ona kabak dedim, adam gibi fare lafını geri alsın. Edep dersi veren adama bak ya. Geçen hafta Nedim Şener’e ayar veriyordun değil mi? Bir daha senin olduğun programa çıkan, sen bilirsin. Senin ayarın bu…” diyerek stüdyoyu terk etti.

Kaynak: www.malumatfurus.org

Editör: TE Bilişim