Elon Musk Cuma günü yaptığı açıklamada, eskiden Twitter olarak bilinen X'te engelleme işlevinin büyük ölçüde sınırlandırılacağını ve sosyal medya platformunu uzun süredir tacize karşı koruma olarak görülen bir özellikten sıyıracağını söyledi.

Musk , birden fazla tweet'te engelleme işlevinin "hiçbir anlam ifade etmediğini" ve "DM'ler dışında bir 'özellik' olarak silineceğini" söyledi. Tesla sahiplerinden oluşan bir kulübü temsil eden bir hesap olan Tesla Sahipleri Silicon Valley tarafından engelleme ve sessize alma arasında fark olup olmadığını soran bir tweet'e yanıt veriyordu.

Platformda bir kullanıcıyı engellemek, o kullanıcının bir hesapla etkileşim kurmasını (örneğin, bir kullanıcının tweet'ini görmesini, tweet'inden alıntı yapmasını veya doğrudan ona hitap etmesini) engeller. Engellenen kullanıcı engellendiğini bilir. Bu arada bir hesabı sessize almak, kullanıcının hesabın gönderilerini görmesini engeller. Sessize alınan hesaplar, birinin onları sessize aldığını bilmez.

Değişikliğin ne zaman yürürlüğe gireceği veya özelliğin, her ikisi de uygulamaların kullanıcıları engelleme yeteneği sağlamasını gerektiren Apple ve Google uygulama mağazalarının hizmet şartlarını ihlal etmeden kaldırılıp kaldırılamayacağı açık değil.

Electronic Frontier Foundation siber güvenlik direktörü Eva Galperin bu nedenle Musk'ın devam etmeyeceğini söyledi. The Washington Post'a "Uygulamanız kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği barındırıyorsa ... onlara kötü niyetli kullanıcıları engelleme yeteneği vermeniz gerekir" dedi.

X, yorum talebine yanıt vermedi. Google ve Apple, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Duyurunun ardından, Musk'ın platformunun bazı kullanıcıları, engelleme işlevini sınırlamanın, zaten kötüye kullanımı kontrol altına almakta zorlanan bir platformda nasıl daha fazla tacize yol açacağını açıkladı.

Glasgow'daki Strathclyde Üniversitesi'nden tarihçi Tanja Bueltmann Cuma günü tweet attı "Engelleme işlevinin kaldırılması, tacizi etkili bir şekilde Twitter/X'in resmi bir özelliği haline getirecek ve etkiyi azaltabilecek tek ayarı ortadan kaldıracaktır . " “Engellemenin anlamsız olduğunu düşünmek son derece cahilce ve ayrıcalıklı bir bakış açısıdır.” Anıt Cuma günü, "Kurbanların anısını savunma ihtiyacını göz ardı eden bir platform, saygılı ve empatik bir çevrimiçi ortam yaratmayı hiçe saydığını gösteriyor .

"Böyle bir değişiklik, Musk'ın Ekim ayında 44 milyar dolara satın aldığı platformu, kullanıcı güvenliğini hedefleyen sökme önlemleri de dahil olmak üzere nasıl dönüştürdüğünün son örneğini teşkil edecek. Musk, platformu devraldıktan kısa bir süre sonra eski başkan Donald Trump'ınki de dahil olmak üzere önceden yasaklanmış birçok hesabı geri yükledi . Ayrıca, güven ve güvenlik kadrolarını da kesti ve yıllarca sosyal ağı daha güvenli ve daha medeni hale getirmeye çalışan bir konseyi feshetti .

Bu değişikliklere , Amerika Birleşik Devletleri dışındaki etnik ve dini azınlıklara yönelik olanlar da dahil olmak üzere çevrimiçi tacizde bir artış eşlik etti . Mart ayında, bir Washington Post analizi, platformun tavsiye sayfası aracılığıyla nefret söylemini artırdığını tespit etti.

Editör: Habererk Com