Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta

SGK Uzmanı İsa Karakaş, milyonlarca insanın merak ettiği konuya açıklık getirdi. Yeni düzenleme sayesinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artış oranı yüzde 49,25’e çıkarıldı. En düşük emekli aylığı da 10 bin TL’ye ulaştı. Seçimlere yaklaşırken emeklilere seyyanen zam verileceği iddiası da gündemde kalmaya devam ederken, ev hanımlarına emeklilik imkanı da tartışılıyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, bu iki konuyu TGRT Haber’de değerlendirdi.

TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan’ın sorularını yanıtlayan Karakaş, önemli bilgiler paylaşarak şöyle dedi:

TÜRKİYE’DEKİ EMEKLİ SAYISI BAZI ÜLKELERİN NÜFUSUNDAN FAZLA

“Defalarca yazdık, defalarca anlattık. Türkiye’de emekli sayısı 100 ülkenin nüfusunu aşıyor. Yunanistan’dan ve Portekiz’den daha fazla. 16 milyon x 2. Sokağa çıktığında her iki kişiden biri ya emekli ya da emekli yakını. Şimdi milletvekilleri sahaya indi ve nitekim dediğimiz gibi ne oldu? İnanılmaz bir şekilde tepki gördü. İşte ‘biz yüzde 42 zam alırken, başkaları yüzde 49,25 almış’ diyenler çıktı. Milletvekilleri bunu gördü ve yine sayın Cumhurbaşkanımız ekonomi yönetiminin karşı çıkmasına rağmen maaşları eşitletti. Bir ülkenin ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için gelir adaleti de çok önemli. Gelir adaleti nasıl sağlanır? Emekli maaşları aracılığıyla gelir dağılımını iyileştirebiliriz. Bakın buraya gelmeden önce ben en son verileri aldım. En zengin kesim milli gelirin ne kadarını alıyor biliyor musunuz? Yüzde 50’ye yakınını. En fakir kesim ne kadar alıyor?

%5,9.” SEYYANEN ZAM GELEBİLİR “

Şimdi sosyal güvenliğin başka bir boyutu daha var. Sadece insanların maaş alması değil, toplumun daha adil ve geleceğini sürdürebilmesi için gelirin yeniden dağıtılması işlevi de var. Dolayısıyla bizim emeklilerimize ne yapmamız gerekiyor? Burada onları rahatlatmamız gerekiyor. Seyyanen zam beklentisi var. Ve ben bunun da olacağına inanıyorum.” Seyyanen zammın 8 bin TL olup olmayacağına ilişkin soruya ise Karakaş şöyle cevap verdi: “Yani şimdi 8.077 TL’ye yüzde 50 zam da geldi, yaklaşık olarak 12.000 TL’ye çıktı. Yani 8.000 TL kalmadı. Bu rakam gelir mi gelmez mi? Tamamen bütçe imkanlarına bağlı.” Karakaş, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi hakkında ise şunları söyledi:

EV HANIMLARI İÇİN EMEKLİLİK GELECEK Mİ?

“Yine Meclis’e sunulan kanun teklifinin de yasalaşmasının mümkün olmadığını net bir şekilde belirtelim. Ev hanımları için emeklilik yolu nedir? Biliyorsunuz, çalışmak gerekiyor. İster memur olun Emekli Sandığı’na, ister işçi olun SSK’ya, ister dükkanınız olsun, ister şirket ortağı olun. Ev hanımları için de devletin bir imkanı var. Nedir o? Çok basit, oturduğu yerden e-devlet’e girecek. 4B isteğe bağlı sigortalılık var. Oradan bir kere kayıt olup prim ödemeye başlayacak. Şimdi devlet bunların primini çok yüksek tuttuğu için 6.400 lira idi. Hatırladığım kadarıyla %30 ikisini esas aldığımız zaman evet 6.400 lira. Devlet bunun üçte birini ödeyecek. Dolayısıyla devletin ödeyeceği prim yıllık 25 milyarın üzerinde, 25.000 liranın üzerinde devletin yapacağı düzenleme bununla ilgili. Bu ev hanımlarıyla ilgili konu da şubat ayında eğer bir torba yasa gelirse öncelikli konulardan biri olduğunu söyleyeyim.”

Kaynak: Haber merkezi