Tam 153 bin yıllık ayak izi ortaya çıktı. Güney Afrika’nın Western Cape eyaletinde küçük bir sahil kasabası olan Knysna’da bulundu. Modern insan olarak adlandırdığımız homosapiens’lerin 30 bin yıl öncede Güney Afrika’da yaşadığını kanıtladı.

Tarihin Baştan Yazılması Söz Konusu mu?

Tarihin değişmesi için ard arda bilimsel keşifler yaşanmalı ve kanıtlar nitelikte olmalıdır. İnsanlık tarihinin yeniden yazılması için tek bir bilimsel keşfin yeterli olduğuna pek rastlanmamıştır. Ancak bu keşif, birçok bilimsel teoride köklü değişikliklere neden olabilir.

Konu hakkındaki araştırmacılar; Nelson Mandela Üniversitesi'nden Charles Helm ve Leicester Üniversitesi'nden Andrew Carr, Conversation dergisi için bir makale yazdılar ve şu cümleleri kullandılar:

"Bugün, Afrika'da 50 bin yıldan daha eski olan hominin (insansı) iknozitlerinin (ayak izleri) sayısı 14'tür. Cape kıyılarında nispeten az sayıda iskeletli hominin kalıntısı bulunduğu göz önüne alındığında; atalarımızın hareket ederken bıraktıkları izler, Afrika'da yaşamış homininlere ilişkin fikirlerimizi geliştirmek için yararlı bir yol olacaktır."

Araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Araştırmaya katılan bilim insanlarına göre bu keşfe ev sahipliği yapan bu bölgede keşfedilecek başka pek çok hominin iknositleri olduğundan şüpheleniyor.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı