Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta

Esfender Korkmaz Yeniçağ’daki “Ekonomide doğrular ve yanlışlar” balıklı köşe yazısında, enflasyonun sebeplerini anlattı.

Enflasyonu hükümet arttırdı diye Korkmaz, “Aslında enflasyonu, faiz nas diyen hükûmet artırdı. Artırmaya da devam ediyor. Nasıl mı?

Sanayide kullanılan elektrik birim fiyatı Ekim 2017 ile Ekim 2023 arasında 10,1 kat arttı, enflasyon ise 5,4 kat arttı. Elektrik fiyatları üretimde girdidir. Doğal olarak üretim maliyetleri arttı ve enflasyona yansıdı.” Dedi.

“Şimdilerde bütçe açıkları iç borçlarla karşılanırsa enflasyon yaratmaz. Çünkü Devlet iç borçlanma senetlerinde reel faiz eksidir. Tersine devlete borç verenler bir de üstüne vergi vermiş oluyorlar.

Yine eğer kamu altyapı yapmış ve bu nedenle bütçe açık vermişse, bu altyapı nedeni ile kazanılan zaman ve artan verimlilik daha yüksekse, enflasyonist etki kısa süreli olur.

Asıl enflasyonu yaratan; hükûmetin bütçe kaynaklarının etkin kullanılmıyor olmasıdır. Bu paralelde saray harcamaları, bürokrasi de lüks araba ve şatafat harcamaları, seçim nedeni ile devlet kaynaklarının kullanılması, ideolojik nedenle diyanetin, lüks otelde 3 milyon liralık toplantı örneğinde olduğu gibi, yapılan gereksiz harcamalardır.”

Editör: Habererk Haber Merkezi