Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan enflasyonda düşüş için yeni bir tarih daha verdi. Bugüne kadar defalarca enflasyonun düşeceği tarihi açıklayan ancak, belirtilen tarihte düşmeyen enflasyon için Erdoğan, bu kez 2023'ün ilk çeyreğini işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gece katıldığı bir televizyon programında “Yıllık enflasyonda düşüşü önümüzdeki şubat-mart ayı itibarıyla belirgin bir şekilde görmeye başlarız” dedi.

Erdoğan, 4 Ağustos 2021 tarihinde katıldığı bir televizyon programında enflasyonun düşeceği tarihe ilişkin “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak o dönem sık sık “Faiz sebep enflasyon netice” tezi ile faizlerin düşürülmesinin ardından enflasyonun da düşeceğini iddia eden Erdoğan'ın verdiği tarihler tutmadı. O dönemde Merkez Bankası (TCMB) politika faizi yüzde 19, resmi enflasyon yüzde 18,95’ti. Daha sonra faiz yüzde 14’e indirilirken, resmi enflasyon yüzde 78,62’ye yükseldi. ENAG ise enflasyonu yüzde 175,55 olarak açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de göreve geldiğinden beri birçok kez enflasyonda düşüşün başlayacağını vaat etmişti. Nebati de enflasyonun düşeceği tarihi bir kere daha öteledi.

14 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan bir mülakatında Nebati, “Enflasyon ocakta pik yapar ama Haziran 2023’te tek hane olur” demişti.

3 Şubat’ta yayımlanan başka bir mülakatında enflasyonun nisan ayında zirveye ulaşacağını ancak yüzde 50'yi geçmeyeceğini açıklayan Nebati, “Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam” ifadelerini kullanmıştı.

Nebati ayrıca, “Türk lirasında daha fazla değer kaybı yaşanmasını beklemiyoruz” demişti ancak TL bu yıl da dünyada dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Editör: Yadigar Hanım