Ekibi ile birlikte yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı önleyici tedavi bulma çalışmaları yürüten ve dün Twitter'dan yaptığı paylaşımda 1. ve 2. basamak hayvan deneylerinin tamamlandığını duyuran Prof. Ercüment Ovalı, Yeniçağ'a açıklamalarda bulundu.

Yeniçağ'dan Gülay Tunçel, Fatih Ergin ve Erdem Avşar'ın özel haberine göre; 

Korona virüse (Kovid-19) karşı önleyici tedavi bulma çalışmaları yürüten Prof. Ercüment Ovalı, aşı çalışmalarıyla ilgili olarak dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklama heyecan yarattı. 

Korona virüs salgını sürecinde ekibiyle birlikte yaptığı aşı çalışmalarıyla gündeme gelen Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kahramanlarım Sars Cov-2 spesifik 1 milyon doz aşıyı üretmeyi başardılar" ifadelerini kullandı.

Ercüment Ovalı gazetemize yaptığı açıklamada konu ile ilgili, "2 milyon doz ürettik 3. hayvan deneyine geçeceğiz, en önemli deney ama bu hayvanlar Türkiye’de yok. Amerika’dan sipariş ettik. Çünkü gelecek bu hayvanlar Covid-19 virüsü ile ölebilecek hayvanlar. Genetiği değiştirilmiş insansı fareler. Bunu da 22 Haziran’da yola çıkacak dediler. 3 hafta içinde teslim edeceklerini söylediler." şeklinde konuştu. 

"40 MİLYON AŞI ÜRETİLECEK"

Ovalı sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Ağustos sonuna kadar bu hayvanlar virüs alıp ölebiliyor. Ağustos sonunda bitecek, ondan sonra da insan üzerinde denenecek. TÜBİTAK’dan izin beklemiyor, TÜBİTAK projesiyiz. Fareler ölmezse aşı başarılı olursa, son baharda 40 milyon aşı üretilecek. Bizden önce yapan olursa en kötüsü teknolojik alt yapıyı oluşturduk, bundan sonraki bir salgında buna hazırlıklıyız. Bu konuda 8 tane yetiştirilmiş uzman personel gençlerimiz oldu."

Ovalı'nın Yeniçağ'a yaptığı açıklamaların tamamı şu şekilde;

"2 milyon doz üreteceğiz ve orada duracağız. Çünkü standartlar gereği; hayvanlarda test edilen ürün son ürün olmalı. 2 milyon doz üretiyorsunuz ve testlerinizi ondan sonra yapıyorsunuz. Başarısız olunursa bir risktir, bu dozlar boşa gidecek demektir. 1. ve 2. aşama hayvan testlerini yaptık ve sıra en önemli 3. aşama hayvan deneyinde."

HESAPLARINI NEDEN KAPATTI?

"Sosyal medya hesabımızı ne yazarsak yazalım eleştiri aldığımız için kapattım. Bir ikincisi de insanlar bizim üzerimizden tartışıyor. Sevenler ve sevmeyenler karşı karşıya geliyor. Biz de böyle bir şeye neden olmayalım dedik. Biz sadece gerekli durumlarda haberleri vereceğiz sadece. O yüzden hesaplarımı kapattım. Bir tane hesabım var bana ait. Buradaki amacım da biz de varız demek.

TÜBİTAK ile birlikte çalışıyoruz, 17 projeden biri bizimki ve şu an en ileride olan proje bizimki. Çok önemli ve çok iyi çalışmalar da var. Bu zamana kadar aşı üretmemiş bir ülkede teknik altyapı oluşturmaya da çalışıyoruz. Bizim çalışmamız biraz daha kolay bir çalışma o yüzden de öndeyiz. Bizim çalışma yöntemimizi kullanan 4 çalışma var dünyada, biri Çin’de. Bizim aşımız hızlı devreye girecek, bu arada diğer aşı çalışmaları oturduğunda sistem oturmuş olacak. Bizim idealimiz sonbaharda klinik çalışmaya girebilmek. Herkes aşıyı ürettiğinde önce kendimize uygulayacağız diye konuşuyor."

"İLK AŞIYI KENDİME UYGULAYACAĞIM"

"Herkes kendi ürettiklerine inanıyor. Bunlardan biri de biziz tabii ki. Ben de ilk aşıyı kendime uygulayacağım. Bu bilim insanlarının ne kadar iyi niyetli çalıştığının bir göstergesi. Siz kendi aşınızı kendinizde deneyemiyorsanız, denek bulamazsınız. Önce kendimiz inanmalıyız ki sonra insanlarda deneyebiliriz. Şu andaki rakamlara baktığınızda dünya üzerinde yüzde 90 üzerinde koruyuculuk anlamında aşılar üretiliyor. Aşı çalışmalarının çoğu tamamlanmadı ama aşılar üretildiğinde salgın kontrol altına alınacak demektir. Şunu da eklemek istiyorum; Türkiye’de aşı için uğraşan çok değerli insanlar var biz sadece yöntemimiz nedeniyle bir adım öndeyiz."

"GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ İNSANSI HAYVANLARI BEKLİYORUZ"

"Bundan sonraki aşama en önemli aşama. Bu hayvan testini yapacağımız hayvanlar Türkiye’de yok ABD’den sipariş ettik ve gelmesini bekliyoruz. Bu hayvanlar genetik değişiklik ile insansılaştırılmış fareler. Korona virüs kaparak ölebilen hayvanlar. Bu insansı fareler COVİD-19’un insan vücuduna girmesi için gerekli reseptörü taşıyan fareler. Normalde fareler koronadan ölmez. 2 milyon dozu ürettikten sonra ABD’den gelecek bu fareleri bekleyeceğiz. Firma 22 Haziran’da yola çıkartacaklarını ve 3 haftada teslime edeceklerini söylüyor. Buradaki deneyler bir buçuk ay sürecek. Ağustos sonunda bu deneyleri bitirmiş olacağız, sonbaharda da insan deneylerine geçeceğiz."

"TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ OLARAK GÖRÜYORUM BU İNSANLARI"

"Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. En kötü ihtimalde bile biz bir teknoloji altyapısını kurduk. Bu olmasa bile bundan sonrakiler için çok önemli bir ders, çok önemli bir birikim. Bu konuda yetişmiş 8 tane Türkiye’nin önemli tecrübeye sahip personeli var. Gencecik çocuk bunlar ben Türkiye’nin geleceği olarak görüyorum bu insanları."