SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin başkanı olduğu ASSAM’ın düzenlediği İslam Birliği Kongrelerinin bilim kurullarında, Erdoğan’ın başdanışmanları ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeleri yer aldı. Bu kongrelerde, başkenti İstanbul, resmi dili Arapça olan konfederasyon kurulması öngörülmüştü.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, Tanrıverdi’nin başkanlığını yaptığı Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği’nin (ASSAM) düzenlediği 3. İslam Birliği Kongresi’nde, Asya-Afrika İslam Devletler Birliği (ASRİKA) adıyla devlet kurulması, başkanlık sistemiyle yönetilmesi, başkentinin İstanbul, resmi dilinin Arapça olması öngörüldü. Yılda bir olmak üzere 5 kez toplanan kongrelerde, “yönetim şekli, ekonomi, savunma, dış politika, olası bakanlıklar ve teşkilatları” konuşuldu. Kongrenin 6.’sı yarın, “ortak asayiş ve güvenlik” temasıyla toplanacak, kurulması öngörülen İçişleri Bakanlığı’nın teşkilatı görüşülecek.

KONGREYE ERDOĞAN'IN YAKININDAKİ İSİMLER DE KATILDI

Kongrelerin bilim kurulu üyeleri ise dikkat çekti. Bu üyeler arasında rektörler, dekanlar ve akademisyenlerin yanı sıra Erdoğan’ın başdanışmanları ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na atadığı üyelerin yer aldığı ortaya çıktı.

Kongrelerde bilim kurulu üyesi olarak görev yapan isimler ve unvanları şöyle:

- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Hakkı İlnur Çevik.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Mesut Hakkı Caşın.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Mustafa Çırak.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Çağrı Erhan.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi İsmail Safi.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Nurşin Ateşoğlu Güney.

- Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Seyit Sertçelik.

ERDOĞAN İLGİSİ OLMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘paramiliter kuruluş‘ olarak tanımladığı SADAT'la ilgili iddialarına AKP Grup Toplantısı'nda yanıt vermişti.

Erdoğan şöyle demişti:

"2018’de halen CHP ittifakı içinde yer alan bir siyasi partinin genel başkanı hanımefendi ülkemizin çeşitli yerlerinde silahlı eğitim kampları kurulduğu iddiasını dile getirmişti. Soruşturma açılmış, savcılık bu iddianın yalan olduğunu belgelerle ortaya koymuştu. CHP’nin başındaki zat SADAT’ın önüne baskın yapar gibi gidip benzer zırvaları sıralamıştır. Bu çıkışın niçin şimdi yapıldığını iyi biliyoruz. Tüm kalbimle diyorum ki; başaramayacaksınız. SADAT’ın yöneticileriyle yakından uzaktan hiçbir alakam olmadığı halde bunu bizim şu anda kullandığımız adeta darbeci oluşum olduğunu söyleyecek kadar bu başkan terbiyesizleşiyor. Bay Kemal sen ne dersen de sabahtan akşama kadar yalanla yatıyorsun, yalanla kalkıyorsun. Darbecilere yaptıramadığını sinsi çelmelerle başarıya ulaştıramadığınız işi Bay Kemal gibi karikatür tiple hiç elde edemezsiniz."

TOPLANTIDA BAKAN NEBATİ'NİN 15 TEMMUZ'A YÖNELİK SÖZLERİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

O dönem AKP İstanbul Milletvekili olan, günümüz Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 2016 yılının ekim ayında Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte 15 Temmuz için sarf ettiği sözler ortaya çıkmıştı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve SADAT'ın psikolojik harp uzmanı olan Nevzat Tarhan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Geleneksel Dostlar Divanı” adlı etkinlikte dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve SADAT Kurucusu Adnan Tanrıverdi, TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu başkanı Reşat Petek, dönemin Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve dönemin İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran da vardı.

Nebati, etkinlikte yaptığı konuşmanın bir kısmında da yemekte ikram edilen trileçe hakkında oldukça keyifli bir şekilde konuştuğu görülmüştü. Masada karşı tarafında oturan bir kişiye yönelttiği soruda “SADAT’ın Trileçe’si öyle mi hocam” şeklinde konuşmuştu.

Editör: Yadigar Hanım