İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmede dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.

Bir ayı aşkın bir süredir Türkiye gündeminde olan ziyaret İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un İstanbul’da gerçekleştirdiği temasların ardından nihayete erdi. İki gün boyunca Türkiye’de bulunan Herzog’un en önemli teması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan görüşmesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog’u resmi törenle karşılarken Herzog, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bu sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarım.” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN’DAN İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Milli Gazete’de yer alan habere göre İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 2 saat 10 dakika süren basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede ikili ilişkilerden bölgesel meselelere kadar birçok konu masaya yatırılırken doğalgaz da gündeme geldi. Milli Gazete’nin edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ankara ile Tel Aviv rejimi arasında gaz işbirliğini ilerletme ve İsrail-Türkiye-Avrupa boru hattı inşa etme arzusunu belirtti ve bu konuda işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE, ABD’DEN DESTEK İSTEDİ

İsrail enerji kaynağının Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya ulaştırılması konusu Erdoğan-Herzog görüşmesinde gündeme gelirken Türkiye’nin konuyu ABD’ye de ilettiği belirtildi. Aktarılan bilgilere göre Türkiye konuyu ABD’li yetkililerle de tartıştı ve doğalgaz boru hattının desteklenmesini istedi.

İsrail’in Türkiye ile “normalleşme” amaçlarından birinin enerji kaynaklarını Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya ulaştırmak olduğu biliniyor. Doğu Akdeniz’de ciddi miktarda enerji keşfeden İsrail için Türkiye son derece makul bir güzergâh olarak duruyor. Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya enerji satmak isteyen İsrail, bu bağlamda teknik çalışmalarda da bulunuyor.

Editör: TE Bilişim