Türk siyasetinin genç siması Büyük Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin dikkat çeken bir çıkışta bulundu.

Yeniçağ'dan Orhan Uğuroğlu'na konuşan Baş; AKP lideri Erdoğan'ın 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını, adaylık başvurusunun kabul edilmesi halinde hukuksuzluk yapılmış olacağını ifade etti. 

Böyle bir senaryo ile karşı karşıya kalınması halinde 30 yaşında olması, yani Anayasa'nın '40 yaşını doldurmuş olmak' şartını karşılamamasına rağmen kendisinin de adaylığını açıklayacağını söyledi. BTP lideri şöyle konuştu:

"Anayasa'nın 101. Maddesi; 'Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.' diyor. Burada ne diyor? Yükseköğrenimini yapmış diyor, hadi bunu biz es geçtik.

Madde açıkça diyor ki en fazla iki defa cumhurbaşkanlığı yapabilir. Bu madde 2007'de anayasaya girdi, 2010 ve 2017 anayasa değişikliklerinde aynen kaldı. Dolayısıyla bugün bizim ne söylediğimiz ya da herhangi bir siyasinin ne söylediğinin çok bir önemi yok. Anayasa buradaki hükmünü koymuş. Bugün Türkiye'deki en önemli problemlerin başında da bu geliyor. Yani biz anayasayı tanımıyoruz. Yarın öbür gün yine bir gündem gelir bize; anayasayı değiştirelim, anayasanın değişmesi lazım… Bu anayasa 80'lerin darbe anayasalarının mahsulü gibi saçma sapan gündemler gelecek. Ben hep söylüyorum anayasayı senin dinlediğin mi var? Anayasaya göre bir hareket mi yapıyorsun?

Madem öyle cumhurbaşkanı 3. kez aday olacaksa… Burada anayasa ne diyor? '40 yaşını doldurmuş' diyor. Ben de 30 yaşında olduğum için bugün cumhurbaşkanı adayı olamayan bir siyasi parti lideriyim. Yüksek Seçim Kurulu Sayın Erdoğan'ın 3. kez adaylığını onaylarsa 101. Maddenin 2. Fıkrası 'yok hükmünde' olur. O zaman ben de 30 yaşında bir cumhurbaşkanı adayı oluyorum.

Anayasayı eğer tanımıyorsak ben de olurum. Ve taahhüt ediyorum bütün Türkiye'ye. Göreve geldim mi birinci ayında parlamenter sisteme döneceğim. Cumhurbaşkanlığı vaadim de bu… Yani biz anayasayı tanımadan kafamıza göre hükümleri kendimizce yorumlayacaksak, ülke Türkiye Cumhuriyeti olmaktan çıkar."

Editör: TE Bilişim