Hem iktidara hem de geçmişte FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AKP'nin son MYK toplantısında konuşulanları kaleme aldı.

Selvi'nin aktardığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılarla ilgili yeni bir politika izleyecek.

Selvi'nin "Erdoğan ve Bahçeli’nin talimatı ne oldu?" başlıklı yazısından ilgili kısım şöyle:

YENİ BİR POLİTİKA FARK ETTİM

Çankaya Köşkü’nden yaptığımız CNN Türk- Kanal-D ortak yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afgan mültecilerle ilgili sorumuza, “Herkes şunu bilsin ki Türkiye yolgeçen hanı değildir” yanıtını verdiği an, mülteciler konusunda bir politika değişikliği olduğunu sezmiştim.

Ardından Erdoğan’ın, “Türkiye, Avrupa’nın mülteci ambarı değildir” açıklaması gelince mülteciler konusunda yeni bir yaklaşım, yeni bir anlayış ve yeni bir göç politikasının hazırlanmakta olduğunu fark ettim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ve AK Parti MYK toplantısında yaptığı konuşmaya bakınca, yabancı sığınmacılar konusunda iktidarın politika değişikliğine gittiği kanaatine ulaştım.

Perşembe günü yapılan AK Parti MYK’da ekonomi ve göç konusunda bir sunum yapılıyor. Ama ondan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir açılış konuşması yapıyor. Erdoğan, muhalefetin, ‘Afganistan’dan 1.5 milyon göçmen geldiği’ iddiasının doğru olmadığını söylüyor. “Türkiye’de şu anda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz” diyor.

AFGANLAR GÖNDERİLECEK

Erdoğan daha önce de bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmıştı. Bir sır değil. Ama asıl göç konulu sunumdan sonra MYK’da yapılan tartışmalar çok önemli. MYK’da mülteci sorunu üzerinden Afganistan’daki yeni yönetim konusu gündeme geliyor. Sadece Afgan mültecilerin geri gönderilebilmesi için dahi, Afganistan’da kurulacak olan hükümetle temas kurulması gerektiğinin altı çiziliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni yönetim kabul ettiği takdirde Afganların tamamının gönderilmesi”nden söz ediyor.

Bu yeni ve önemli bir yaklaşım.

SURİYELİLER’E FAKRLI STANDART!

Ben bunun sadece Afganlarla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Suriyeli mülteciler konusunda da yeni bir yaklaşım söz konusu. Ankara’da kayıtlı olmayan Suriyelerin gönderilmesi kararı yeni politikanın ilk adımını oluşturuyor.

Editör: TE Bilişim