Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan yılın son kabine toplantısında milyonların beklediği EYT ile memur ve emeklilere zam yerine yeni bir doğalgaz keşfinin müjdesini vermişti. Erdoğan'ın yeni bulunduğunu açıkladığı Karadeniz'deki Çaycuma-1 sahasında yapılan sondajda 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin 2020-2021 yıllarında bulunduğu ortaya çıktı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi ve jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Erdoğan'ın Kabine toplantısında "müjde" uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon dolar diye açıkladığı doğalgaz sahasının yeni bir keşif olmadığını söyledi. 

Prof. Dr. Osman Bektaş sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"ÇAYCUMA-1 SAHASI YENİ BİR KEŞİF DEĞİLDİR

Caycuma-1 kuyusu 2020-2021 yıllarında bulunan,muhtemel rezervi 540 milyar metre küp olan Sakarya Doğal Gaz alanı içerisinde yer alır.Çaycuma-1 Karadenizin 3000-4750 m derinliğinde 3 ayrı seviyeli gaz rezervinin üst seviyesini temsil eder."

KARADENİZDE  DERİNDEKİ PETROLE ULAŞABİLİR MİYİZ?

Sismik verilere göre Sakarya gaz sahası 4750 m derinliğe kadar 3 ayrı gaz seviyesi içerir (şekilde 1 numara). Olasılı petrollü Maykop Serisi ise gazlı sedimanlarin çok altında, ulaşılması zor derinlikte bulunur (şekilde 3 numara)."

Bektaş'ın paylaşımına beğeni ve yorum yağdı.

Öte yandan, her seçim öncesinde Türkiye’nin pek çok yeri "doğalgaz ve petrol rezervi" bulunduğu açıklayan AKP döneminde bu rezervlerden bugüne kadar işleme geçeni olmadı.

Editör: Yadigar Hanım