Bugün siyasetin genel penceresinden değil, odaklandığımız bir noktadan bakmak istiyorum. 31 Mart Yerel Seçimler öncesinde Cumhur İttifakı illeri bölüşürken, Samsun’da MHP’nin kazanması yüzde yüz olan yerleri de Ak Parti’ye kaptırması parti içinde huzursuzluklar oluşturmuştu. O dönem MHP Grup Başkanvekili olan Erhan Usta ise; Samsun ve İlçelerinin feda edilemiyeceğini ifade etmişti. Hatta tarihe geçen şu sözü sarf etmişti. “Jest ile Rest arasında bir harf kadar mesafe var” demişti.

Kısaca MHP’nin Samsun’u Ak Parti’ye feda etmesine göz yummamıştı. Köy statüsündeki iki ilçeyi MHP’ye bırakmak MHP’yi Samsun’da yok hükmünde saymaktı. Erhan Usta’nın bu sert çıkışı MHP Genel Merkezinde, Balgat işgalcileri arasında huzursuzluk yaratmıştı. Devlet Bahçeli’nin talimati ile kısa sürede Erhan Usta MHP’den ihraç edildi. Erhan Uta bir süre siyaseti kokladı ve sonunda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. O dönemde herkes Erhan Usta’nın İyi Parti ile anlaşacağı ümidi ile beklemeye başlamıştı. Ancak o dönemde daha önceden İyi Parti CHP kökenli Hayati Tekin ile angajmana girmişti. Partide bir kısım Erhan Usta derken büyük bir çoğunluk Hayati Tekin ismi üzerinde ısrarcı oluyordu.

Sonuçta Hayati Tekin’in adaylığı kesinleşince, Erhan Usta’da bağımsız bir milletvekili olarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağımsız aday olduğunu ilan etti. Bu ise parti içinde bir burukluğa sebep olmuştu. Erhan Usta küçümsenecek bir isim değildi. Eğer ikna edilebilseydi Erhan Usta ile İyi Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması işten bile değildi. Aynı seçmen kitlesine hitap eden iki kişi oyları bölüşünce Ak Parti adayı Mustafa Demir kendi partisi içinde hiçte sevilmemesine rağmen, devirdiği çamlara rağmen, parti taassubu ve karşı tarafın oylarının bölünmesi nedeniyle seçimi Ak Parti adayı Mustafa Demir kazanmış oldu.

Bu ise hem Erhan Usta ve taraftarlarında, hem de İyi Parti’de hayal kırıklığına sebep olmuştu. Rahmetli Süleyman Demirel’in meşhur sözü ile ‘Dün dündür’ diyerek biz bugüne ve geleceğe bakmak durumundayız.

Daha sonra Erhan Usta’nın Ali Babacan ve kurduğu DEVA Partisi ile ismi anılmaya başladı. Ancak istişareler sonucu Erhan Usta’nın ifadeleri ile ‘Benim siyaset anlayışıma uymayan bir yapıda olamazdım’ demişti. Erhan Usta yine uzunca bir zamandır sessizliğe bürünmüştü.

Yakın bir tarihte, Erhan Usta’nın kızının düğün merasimine katılan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, aynı masada ve karede resim vermeleri ilk yakınlaşma örneği olarak gösterilebilir. Kaldı ki; Erhan Usta İyi Parti ile bir fikir ayrılığı içinde olan bir durumda da değildi. Kendi ifadesi ile ‘Aynı mahallenin çocuklarıyız’ demişti. Erhan Usta nihayet kararını verdi ve İyi Parti saflarına katılma kararı aldı. Ankara Günay Düğün salonunda gerçekleştirilen bir törenle İyi Parti saflarında resmen yerini aldı.

Asıl bundan sonra ne olacaktı. İyi Parti’nin trendi hergün yükseliyordu. Sayın Meral Akşener’in kimliği ve kişiliği zaten tanınıyordu ama Parti Genel Başkanı olarak yaptıkları büyük kitleler tarafından takdirle karşılanıyordu ve buda partinin oy oranının yükselmesine neden oluyordu. Bağımsız birçok anket kuruluşuna göre İyi Parti’nin oy oranı 12-15 arasında gösteriliyordu. Erhan Usta uyanık bir palitikacı. Dolayısı ile hemfikir olduğu İyi Parti’nin yükselişini de görüyordu. Dolayısı ile karar vermesinde bunun da etkili olduğunu düşünüyorum. Kaldıki daha MHP’den ihraç edildiği ilk günden itibaren İyi Parti çevrelerinden büyük bir tevccühle İyi Partiye katılması yönünde talepler yapılmıştı. Her şeyin bir zamanı vardır derler. Demek ki gün bugündü.

İyi Parti içinde bazı arkadaşların Erhan Usta’nın geçişini buruk karşıladıklarını görüyorum. Neymiş efendim 31 Mart’ta aday olmasa idi İyi Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanacaktı. Tamam doğrudur. Olabilir. Ancak geçmiş geçmişte kaldı. Biz artık bugüne ve geleceğe bakmak durumundayız. Erhan Usta’nın hele de şu ortamda İyi Parti’ye katılmış olması siyasi çarpan etkisi olarak İyi Partiye çok daha büyük ivme kazandıracaktır. Bunu hep birlikte göreceğiz. Erhan Usta bu kararı vermekte geç kaldı ama geç olsun güç olmasındı. Erhan Usta’ya İyi Parti saflarına geldiği için hoş geldin diyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE