Erzincan'da 21 Haziran'da meydana gelen siyanür sızıntısı ile gündeme gelen Çöpler Altın Madeni'ndeki sızıntının görüntüleri ortaya çıktı. 

Temizlik çalışmasına katılan bir işçinin 25 Haziran’da gece 11:30 sıralarında çektiğini anlattığı görüntülerde sızıntının üzerinden günler geçmesine rağmen bölgede siyanür temizleme işleminin devam ettiği görülüyor. Videoyu çeken işçi, kullandığı aracın camlarını açtığında yoğun şekilde baş ağrısı yaşadığını anlatırken, çalıştıkları alanın ne kadar tehlikeli olduğuna dair kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini ve uyarıda bulunulmadığını belirtiyor.

Maden sahasında bulunan Sabırlı Köyü sakinlerinden doğa aktivisti Sedat Cezayirlioğlu ellerine ulaşan görüntüleri İliç Cumhuriyet Savcılığı’na teslim ettiklerini ve maden şirketinin bölgede delilleri yok etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Faaliyetleri geçici olarak durdurulan maden sahasında çalışan işçilerin bayram tatiline gönderildiği, ancak işçilerin siyanüre maruz kalıp kalmadıklarına yönelik herhangi bir sağlık taramasından geçirilmedikleri bildirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanür sızıntısının ardından firmaya 16,4 milyon lira para cezası kesmiş, madenin faaliyeti durdurulmuştu. Madendeki sızıntının Fırat Nehri başta olmak üzere bölgedeki su kaynaklarını kirlettiği gündeme gelmişti.

Editör: Yadigar Hanım