Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerini değerlendirdi. Mevcut durumda Türkiye ile normalleşmenin mümkün olmadığını vurgulayan Esad, “Erdoğan ile neden görüşeyim, meyve suyu içmek için mi? Suriye’deki terör Türkiye’nin eseridir. Bu bitirilmeden görüşmem mümkün değil” dedi.

Esad, Türkiye’nin büyük sorunları arasında yer alan mülteciler konusuna da değindiği röportajda, mültecilerin dönüşünü Erdoğan ile görüşmeyi ve Arap uzlaşmasını reddetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir çalışma gündemi çerçevesinde görüşme masasına oturabileceğini ifade eden Esad, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere desteğin de kesilmesini istedi.

Esad, ülkesinde on iki yıldır süren savaşı değerlendirdiği röportajında “Geçtiğimiz yıllarda yarım milyona yakın mülteci Suriye’ye döndü. Hiçbiri tutuklanmadı. Bu dönüş neden durdu? Yaşam koşullarından dolayı. Yani mülteciler nasıl dönebilir? Elektrik ve su yok. Çocuklar okula gidemiyor. Sağlık sistemi çalışmıyor. Halk temel malzemelerine ulaşamıyor. Bu sebepten dönemiyorlar” diye konuştu. 

Esad, “Amacımız onların Suriye’den çekilmesi. Fakat Erdoğan’ın hedefi Suriye’deki Türk işgalini meşrulaştırmak. Bu nedenle onun koşulları altında görüşmemiz mümkün değil” dedi.

Gazetecinin “Ama Erdoğan ‘Madem Türkiye’yi tehdit eden bir terör var. Askerlerin çekilmesi mümkün değil’” diyor sorusuna Esad, “Hakikaten Suriye’deki terör Türkiye’nin eseridir. Cephetül-Nusra, Ahrar uş-Şam bunlar birileri için farklı isimler. Tüm bunlar Türkiye’nin yapımıdır. Şimdiye kadar Türkiye tarafından fonlandılar. Hangi terörizmden bahsediyor. Suriye’de geçmiş yıllardaki olaylara karışan herkes için genel af çıkardık” diye yanıt verdi.

Esad, İsrail’in bombalı saldırılarına yönelik soruya ise “Gerçekten ‘İran varlığı’ başlığı kapsamında Suriye ordusu hedef alınıyor. İsrail düşman olduğu ve onların terör planlarını bozduğumuz sürece bombardımanlar devam edecek. Çünkü bu saldırılar Suriye ordusunun girdiği muharebelerde zaferler elde etmesiyle başladı. Savaşı henüz bitirmeyeceğimiz de unutmayalım” sözleriyle gözdağı verdi. 

Editör: Yadigar Hanım