Kaliforniya, eyalet çapında esrar kafeleri ve kahve dükkanlarının açılmasına izin verecek Amsterdam tarzı bir yasa getirmenin eşiğinde.

Yetkililerin, bunun karaborsa satışlarını azaltacağını ve meşru ticareti artıracağını söylüyor. Keyif amaçlı esrar Kaliforniya'da 2016'dan beri yasaldır ve satın alımlar dispanserler aracılığıyla yapılıyor ve ürünler genellikle özel binalarda veya dışarıda içiliyor.

Ancak Kaliforniya valisi Gavin Newsom'un bu yasayı geçirmesi durumunda her şey değişebilir.

Tasarıyı yazan San Francisco meclis üyesi Matt Haney, tasarının onaylanması halinde yasa dışı satışları azaltarak vergi gelirlerinin artmasına yardımcı olacağını söylüyor. Sky News'e verdiği demeçte, "Amsterdam gibi yerlerden ve dünyanın diğer yerlerinden insanların arkadaşlarıyla birlikte sosyal, güvenli ve yasal olarak esrar tüketmek istediklerini gördük" dedi.

"Şu anda bunu yapmaları yasak ve bu, bu endüstri ve eyaletimizin bu kültürü inşa etmek ve turizmi getirmek isteyen sakinleri için kaçırılmış büyük bir fırsat."

 Kaliforniya'daki yasal esrar satışlarının 2020'de 4 milyar dolara (3,3 milyar £) ulaştığını, ancak karaborsa satışlarının 8 milyar dolardan (6,6 milyar £) fazla olduğu tahmin edildiğini iddia etti. Bay Haney, "Şu anda dispanserler yiyecek ve alkolsüz içecek satamıyor" diye ekledi. ve bu, diğer birçok düzenleme ve vergiyle birlikte, bu yasal, lisanslı küçük işletmelerin eyaletimizde başarılı olmasını çok zorlaştırıyor. Bu, yasal esrar endüstrisinin çok yavaş bir hızda büyüdüğü anlamına geliyor, yasadışı pazar çok hızlı büyüyor."

Batı Hollywood'da  İnsanlar masalarda oturup büyük kase salata yerken, garsonlar aralarında hareket ederek fincanlara kahve ve esrar kokteylleri servis ediyor.

Artist Tree'nin dinlenme salonu müdürü Sky Fairman, "Yasayı aşmak zorunda kaldık" diyor. "Bütün bu yiyecekler tesis dışından geliyor ama bunun gibi daha fazla yerin ortaya çıktığını görmek beni heyecanlandırıyor. Şimdiye kadar, evinizin dışında herhangi bir yerde sigara içmek hala tabu. Yani bunu, bir şeyin olduğu açık bir ortamda yapmak.yanında yemek gibi, bunu biraz daha normalleştiriyor. Benim yaşımdan 89 yaşındaki babama kadar insanların farklı nedenlerle esrar kullandığını gördüm."

Esrar endüstrisinin Kaliforniya'daki değeri yılda 5 milyar £'dan fazla, ancak Amerikan Kanser Derneği'nin savunucuları insanların halka açık yerlerde esrar içmesine karşı çıkıyor.


Editör: Habererk Com