ABD’nin New York’tan sonra en kalabalık şehri Los Angeles, Kaliforniya eyaletine bağlı bir metropol. Turistlerin en çok ziyaret etmek istediği yerlerden biri olan Los Angeles, evsizlerin çoğunlukta olduğu Skid Row ilçesi ile meşhur

Skid Row’u popüler yapan şey, ABD’deki evsiz nüfusun büyük bir kısmına sahip olması

Öyle ki, 2019 nüfus sayımına göre bölgede 4 bin 757 kişi yaşıyordu. Ve bu bölge, ABD’nin en büyük istikrarlı evsiz nüfuslarından birini (yaklaşık 4 bin 200– 8 bin) karşılıyor. Skid Row’da yaşayanların büyük kısmını 25-54 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor.

Skid Row’un isminin geldiği yer ise kerestecilik mesleğine dayanıyor

Skid Row isminin kökeni aslında Skid Road‘dur. Oduncular, kestikleri ağaçların tomruklarını yağlanmış kızaklardan (skid) yapılmış yollardan aşağı kaydırarak yakındaki bir nehre taşıyorlardı. Ve bu tomruk yığınına yolun sonuna kadar eşlik eden oduncular tomruk kampına geri dönmek için beklerlerdi.

Ancak sonradan terim, parası olmayan ve yapacak hiçbir şeyi olmayan insanların toplandığı yerler için geçerli olmaya başladı. Sonuçta Skid Row, günümüzde ABD’nin depresif sokaklarının adı olarak geçiyor.

Bölgede yaşayan bir evsiz, 2018 yılında verdiği röportajda Skid Row’u şöyle anlatıyor:

“Belirli sokaklarda yaşamak için vergi ödemeniz gerekiyor. Skid Row’da uyuşturucu çok yaygın. Eğer sizi kurtaracak bir aileniz ya da gidecek bir yeriniz yoksa Skid Row’a gitmek zorunda kalıyorsunuz. Burada eşyalarınızı sürekli kaybediyorsunuz. Sürekli çalınıyorlar. Örneğin kötü bile olsa ayakkabınızı çalıyorlar.”

“Özellikle buradaki kadınlara üzülüyorum çünkü farklı şekillerde kullanılıyorlar. Benim eşim de bunu yaşadı. Karım bir işçisi ve hamile kaldı. Hamileliğinin sonunda nöbet geçirmeye başladı, bu yüzden beyin kanseri teşhisi kondu ve tedaviden ölmekten korkuyor. Tedavinin %80 ölüm riski var.”

Öte yandan Skid Row’da sokaklar idrar kokuyor. Burada yaşayan evsizler için az sayıda umumi tuvalet yapılmış ancak bu tuvaletler son derece bakımsız

Bu durum ise insanların tuvaletini sokağa yapmasına sebep oluyor. Sonuç olarak Skid Row, kötü kokan ve hijyenik olmayan bir yer olmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilişim