Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın her seçim öncesinde gündeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formüller üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. 

Formüllerin her birinin maliyetine ilişkin etki analizi yapılacağı, bu çalışmaların ocak ayına kadar tamamlanması öngörülüyor. Meclis’te yasalaşma sürecinin ise ocak ayından sonraya kalması bekleniyor.

EYT ile ilgili daha önce MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM Başkanlığına yasa teklifi sunmuştu. Yasa teklifinde sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve öncesinde başlamak, 5000 prim günü ile kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmak, Teklifin yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapmak maddeleri yer alıyor.

Bu teklifler yasalaşırsa, sadece teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihte 5000 prim günü ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş EYT’liler emeklilik hakkından yararlanabilecek, o tarihte bu koşulları tamamlamamış olanlar yararlanamayacak.

Önceki dönem CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın teklifi ise 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan erkeklerde 7200, kadınlarda ise 5000 prim gününü doldurmuş olanların, yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmaları halinde emekli olabilmelerini öngörüyor.

Köksal’ın teklifi de sadece yasanın çıktığı tarihte gerekli koşulları yerine getirmiş olanların emekli olmalarına imkân sağlıyor.

Editör: Yadigar Hanım