Aralık ayında Meclis gündemine gelmesi ve Ocak 2023 ile yasalaşması beklenen toplam 4,5 milyon kişi olduğu tahmin edilen EYT düzenlemesi ile ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon çalışanın emekli olabileceği öngörülüyor.

Kanunlar, kişinin emekli olduktan sonra da çalışabilmesine olanak tanırken, emekliye ayrılacak kişilerin kıdem tazminatı alabilmesi için dikkat etmesi gereken çok kritik bir nokta olduğu bildirildi. SGK uzmanları, emekli olanların kıdem tazminatı almak için istifa dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacağı ‘emekli olur’ yazısı ile desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Uzmanlar, "Eğer istifa dilekçenizi SGK’dan bu yazıyı almadan işverene iletirseniz kıdem tazminatı alamama ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazı kıdem hakkınızın saklı kalmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

2023 yılında gelecek zamlar düşünüldüğünde bugün en düşük kıdem 6 bin 471 lira. Yemek yol yardımları da dikkate alındığında bu rakam 7 bin lira oluyor. 20 yıl çalışan SGK’lı içinse 140 bin lira ödeniyor. SGK uzmanları konuya ilişkin uyarıda bulunurken “140 bin liranızı çöpe atmayın” diyor.

Editör: Yadigar Hanım