Kabine toplantısının ardından, yıllardır görüşülen Emeklilikte Yaşa Takılanlar'daki (EYT) detaylar belli olmaya başladı. 

İlk olarak 1,5 milyon kişinin emekli olacağı EYT'de işverenler kıdem tazminatı yüküyle karşı karşıya olduklarını belirtirken, hükümet EYT'de bu yükün hafifletilmesi için yeni formüller arıyor. Hesaplanan kişi başı kıdem tazminatı miktarı 330 bin TL ile ilk yıl için 500 milyar TL'lik kıtazminatı yükü çıkıyor. Hükümetin masasında farklı talepler var. 

İŞTE MASASADAKİ FORMÜLLER

Show Haber'in haberine göre; işverenler, büyük bir finansman ihtiyacı nedeniyle kıdem tazminatı yükünün zamana yayılmasını istiyorlar. Masadaki formüllerden biri EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışanların kıdem tazminatının ötelenmesi yani o çalışanın işten ayrıldığında hak kaybı olmadan tazminatının ödenecek olması.

Her yıl bir milyon EYT'li eklenecek durum böyle olunca diğer bir formül ise kıdem tazminatının taksitlendirilmesi. Taksitlendirme işveren ve işçinin anlaşması halinde şimdi de mümkün ama işyerleri kanuni dayanak istiyor. Kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesi için işverene düşük faizli veya faizsiz kredi desteği sağlanması da var formüller arasında.

Diğer yandan, dünkü kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesi ile ilgili "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenler ve geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız." dedi.

Editör: Yadigar Hanım