Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bugün Van’daki çalışmalarımızı tamamladık. Bölgedeki son durumu merkeze yatırdık. Van'ı merkez alarak Bitlis, Muş, Hakkari'deki sağlık hizmetlerini detaylarıyla değerlendirdik. Aldığımız kararları ve bu illerimiz hakkında önemli haberleri sizlerle paylaşacağım.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ofisi İstanbul’da açıldı. İstanbul Ofisi korona virüs başta olmak üzere sağlık alanında insanların karşılaştığı tüm krizlere yanıt verebilme konusunda Avrupa ve dünya için rehber ve referans merkezi olacak.

"TÜRKİYE, KORONA VİRÜS SALGININDA BAŞARILI BİR SINAV VERDİ"

Türkiye’nin sağlıkta en iyi noktalara gelmesindeki en önemli sebeplerden biri uluslararası alanlarda temsilcilerimizi artıyor olmamız. Korona virüs salgınında Türkiye güçlü sağlık altyapısı, tecrübeli ve özverili sağlık çalışanlarıyla başarılı sınav verdi. Dünyanın malzeme ve erişime zorluklar yaşadığı dönemde Türkiye 150'den fazla ülkeye yardım imkânında bulunabildi. Bu imkanlarla gurur duymak tüm vatandaşlarımızın hakkı.

"ÜLKEMİZ, KORONADA TEDAVİ AÇISINDAN EN BAŞARILI ÜLKELER ARASINDA"

Korona virüs hastalığın kesin tedavisi henüz bulanamamıştır. Ancak ülkemiz erken başlanan ilaç tedavileriyle etkili hastane bakım alanları sayesinde tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Salgının başladığı aylarda alınan sıkı önlemlerle vaka sayısını azaltmaya başlamıştık.

Haziran ayında kontrollü sosyal hayat diyerek toplumsal ve çalışma oranını sürdürmek için bir tedbir dönemi başlattık.

Kontrollü hayat tarzı ile ağır hastalık ve can kayıplarını asgari seviyede tutmaktı. Alışkanlıklarımız, geleneklerimiz, sosyo kültürel yapımız bizleri kontrollü olmayan bir sosyal hayatta yüz yüze getirdi. Bunun sonuçlarını gördük. Tedbirlerin göz ardı edildiği bölgeler olarak öne çıktı. Van, Muş, Bitlis, Hakkari illerimizde bizzat ilgilendik. Valilerimiz, sağlık yöneticilerimizle sık sık görüştük. Yatak, cihaz, malzeme ve personel takviyesi yaptık. Öncelikli illerde alınan tedbirlerin etkisinin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısını azalttığını yakından müşahade ettik.

YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 52, YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 67

Türkiye geneline baktığımızda yatak doluluk yüzde 52, yoğun bakım yüzde 67, solunum cihazı yüzde 32. Herhangi bir sorunumuzun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikli hedefimiz hasta artışını durdurmaktır. Temaslı taraması, yani filyasyon çalışması, salgınla mücadelemizde hayati öneme sahiptir.

Sosyal hayattaki kontrolsüzlüğün sonucu gördük.

“SALGINA BAŞINDAN BERİ EN FAZLA MARUZ KALAN SAĞLIK PERSONELİMİZ”

Salgının başından beri en fazla maruz kalanlar sağlık personelimiz. Sağlıkçılarımız fedakardır, bu fedakarlıkların dikkatsizliklerine, sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri bizleri çok üzüyor. Lütfen çok dikkatli olalım.

Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs etkisiz kalacak, tehdit olmaktan çıkacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim