Gazeteci Fatih Altaylı, 2018'de kurulan ve o günden beri somut bir çalışma ortaya çıkaramayan Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Altaylı, "Burada mesele bilim değil. Mesele göz boyamak, mesele hayal satmak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 13 Aralık 2018'de kurulan Türkiye Uzay Ajansı, ilk faaliyetini Ocak 2019'da Gebze'de "Milli Uzay Programı Çalıştayı" adlı toplantı ile yaptı. Ancak Türkiye Uzay Ajansı'nın günümüze kadar somut bir çalışması olmadı. 

"AMAÇ BİLİM DEĞİL, GÖZ BOYAMAK"

Türkiye'nin 100. yılında yani 2023 yılında Ay’a gitme planı açıklanan Türkiye Uzay Ajansı, bugüne kadar uzay ile ilgili herhangi bir proje ortaya çıkarmamasına rağmen milyonlarca lira harcadı. Son olarak da yıllar sonra aldığı 2 teleskopla gündeme geldi.

Gazeteci Fatih Altaylı da Türkiye Uzay Ajansı’na tepki göstererek, Ajansın kurulma amacının bilim değil göz boyamak olduğunu vurguladı.

Altaylı, “İlgili bakan Ay'a yumuşak iniş yapacağımızı söylemiş. Türkiye Uzay Ajansı'nın bütçesi ise 59 milyon dolar. Karşılaştırma olsun diye söyleyeyim: NASA’nın 2023 yılı bütçesi 25,5 milyar dolar, Ay’a gitme niyeti falan olmayan Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın bütçesi ise 7,2 milyar dolar. Hepimiz biliyoruz ki, burada mesele bilim değil. Mesele göz boyamak, mesele hayal satmak." diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım