Filistin Enformasyon Merkezi'nde yer alan habere göre abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler, İsrail’in artan baskı ve şiddet politikalarına tepki olarak İsrail rejimi tarafına "yanan balonlar" göndermeyi sürdürüyor. 

Uzun bir zamandır İsrail işgali altındaki topraklar tarafına yanan balon göndermeyen Filistinli gençler, İsrail’in işgal girişimlerini artırması ve bölgeyi Yahudileştirmeye yönelik adımlar atmasına misilleme olarak göndermeye başladıkları "yanan balonlar", “Gılaf Gazze” Yahudi işgal birimlerinde 41 noktada yangın çıkmasına neden oldu.

İbranice yayın yapan haber siteleri, abluka altındaki Gazze tarafından gönderilen yanan balonların birçok noktada yangınların çıkmasına sebep olduğunu teyit etti.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler yanan balonları ilk olarak 2018 Mart'ında İsrail'in uyguladığı ablukayı kırmak için başlatılan büyük dönüş yürüyüşlerinden iki ay kadar sonra kullanmaya başladı.
 
Yanan balonların gönderilmesi, 2018 sonunda Mısır'ın arabuluculuğunda ablukanın hafifletilmesi karşılığında büyük dönüş yürüyüşlerinin durdurulmasına ilişkin İsrail ve Filistinli gruplar arasında varılan ateşkesin ardından nispeten azaldı.

Diğer taraftan Siyonist İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Gazze'den yakıcı balonların gönderilmeye devam edilmesini gerekçe göstererek bölgenin tek ticari sınır kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın ticari mal girişine kapatılması emrini vermişti.

İsrail yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, hava ve denizden abluka altında tutuyor.

Bölgenin tek elektrik santrali, gerekli yakıt sağlanamadığı için tam randımanlı çalıştırılamıyor.