Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün Ordu'da fındığın ortalama alım fiyatını kilogram başına 54 lira açıklamasının ardından, muhalefet açıklanan bu rakamın fındık üreticisini memnun etmediğini dile getirdi.

İYİ Parti'nin fındık alım fiyatının 74, CHP 72 lira olması gerektiğini savunurken, iktidarın fındık üreticisini mağdur ettiği gerekçesiyle 2 yıl önce MHP'den ayrılan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da “Yine alavere, dalavere, üretici ağlıyor” ifadelerini kullandı.

Sözcü'den Deniz Ayhan'a konuşan siyasi partilerin temsilcileri, fındık alım fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

Seyit Torun (CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili): Giderayak üreticiye darbe vurup yabancı tekelleri sevindirdiler. Fındığın hakkı 4 dolar dedik, 3 dolara denk gelen; 54 TL açıkladılar. Dolar bazında 2021'in de altına düştüler. Sözümüz söz, bu iktidar gidecek, fındığa da adalet gelecek! Üretici enflasyona ezdirildi yerliye değil, yabancıya çalışıldı.

Cemal Enginyurt (DP Ordu Milletvekili): Fındık taban fiyatları, Ordu, Giresun diye ayrı ayrı açıklanırdı. Sayın Erdoğan, yeni usul getirdi. Tek taban fiyat açıkladı, alan bazlı destek, mazot desteği dahil 54 TL dedi. Peki TMO kaç liradan alacak? Alavere, dalavereye kurban gittik. Geçen seneki fiyat 3 dolar 10 cent, 55. 80 TL eder. Şimdiki rakam, geçen senenin bile altında, üretici ağlıyor.

Necati Tığlı (CHP Giresun Milletvekili): Fındık üreticisini mağdur edeceksin, ondan sonra da fındık alım fiyatı 72 lira olsun diyen Kemal Kılıçdaroğlu'na dil uzatmaya kalkacaksın. Rahmetli İsmet Paşa'nın dediği gibi ‘Hadi canım sen de…'

Hüseyin Örs (İYİ Parti Trabzon Milletvekili): Fındık üreticisini yok sayan bir fiyat. Öyle anlaşılıyor ki; AKP iktidarı Karadeniz'i gözden çıkardı. Artan maliyetlere, zamlara, enflasyona baktığımız zaman bu fiyatı üreticiyi yok saymak olarak değerlendiririz.

Lütfü Türkkan (İYİ Parti Kocaeli Milletvekili): Bir kilo fındık satarsan, 2.5 kilo ekmek alacaksın. Buyurun afiyet olsun.

Editör: Yadigar Hanım