İSTANBUL, (DHA)- El ve bilek hareketi için büyük önem taşıyan tendonların yaralanması sonucunda hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel “Tendonlar kaslarımızın ürettiği gücü kemiklere ve eklemlere ileterek el, bilek ve parmak hareketlerimizi sağlar. Tendon transferi ile çeşitli nedenlere bağlı azalan el fonksiyonlarının kazanılması amacı ile çalışan bir tendonun yerinden ayrılıp başka bir tendona ameliyat ile aktarılması işlemidir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden El Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, tendon yaralanmalarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, tendonların el ve bilek hareketlerini sağladığını belirterek, “Dirseğimizin iç ve dış kısmından başlayan kaslar el bilek seviyesinde tendon denilen kordon şeklindeki yapılara dönüşerek bilek ve eldeki kemiklere yapışır. Tendonlar kaslarımızın ürettiği gücü kemiklere ve eklemlere ileterek el, bilek ve parmak hareketlerimizi sağlar. Parmaklarımızın ve el bileğimizin içeriye doğru bükülmesini sağlayan tendonlara fleksör tendonlar, yukarıya doğru kaldırılmasını sağlayan tendonlara da ekstansor tendonlar denir. Tendon transferi çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen hareket kayıplarında el fonksiyonlarının tekrar kazanılması amacı ile çalışan bir tendonun damar, sinir ve başlangıç noktası korunarak, sonlanma noktasının orijinal yerinden ayrılıp başka bir tendona ameliyat ile aktarılması işlemidir” diye konuştu.

GECİKMİŞ SİNİR YARALANMALARINDA DA ETKİLİ OLABİLİYOR

Dr. Öğr. Üyesi Uzel, tendon transferlerinin birçok yaralanma veya hastalık sonrası uygulanabileceğine değinerek, “Gecikmiş sinir yaralanmalarında veya sinir onarımı yapılmasına rağmen sinirin uyardığı kasların fonksiyonlarında iyileşme meydana gelmemesi durumunda ilgili kasın hareketlerinin tekrar sağlanması için tendon transferleri uygulaması yapılabilir. Tendon kesileri sonrasında gecikmiş başvurularda kasların çekmesi nedeni ile tendon uçları birbirinden uzaklaşır ve uç-uca onarım işlemi yapılamayabilir. Bu durumlarda tendon transferi ile yaralanmış tendonun fonksiyonu tekrar kazanılabilir. Romatizmal hastalıklar nedeni ile spontane meydana gelen tendon rüptürlerinin tedavisinde tendon transferi uygulanabilir. Serebral palsi, inme, travma gibi nedenlerden dolayı beyinde oluşan hasar sonrası meydana gelen kas fonksiyon bozukluklarının tedavisinde tendon transferleri uygulanabilir” dedi.

HER BİR TENDON BİR GÖREV İÇİN TRANSFER EDİLİYOR

Tendon transferinden sonra 1 ay alçı uygulaması yapıldığına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Uzel, “Tendon transferi ameliyatı öncesinde ilgili ekstremitenin pasif eklem hareketlerinin açık olması ve yumuşak dokunun sağlıklı olması gerekmektedir. Tendon transferi ameliyatlarında transfer edilen tendonun orijinal yerinde ciddi bir fonksiyonel kayıp meydana getirmemesi için feda edilebilir bir kas-tendon olması ve kas gücünün tam veya tama yakın olması gerekmektedir. Yine mümkünse her bir tendonun bir görev için transfer edilmesi önerilmektedir. Ameliyat sonrası yaklaşık 1 ay alçı uygulaması yapılır. Sonrasında alçı çıkartılıp fizik tedavi sürecine başlanır. Böylece transfer edilen tendonun kasının kasılması ile aktarılan tendonun yapması gereken hareket gerçekleştirilmiş olur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: dha