Yaşam

30 yaş öncesi izlemeniz gereken 30 film önerisi

Film severler toplanın… Sizler için yeni bir kategori derledik. 30 yaşına gelmeden izlenmesi gereken 30 film belirlendi. IMDB’de 8 puanın üzerinde alan 30 film ve konuları şu şekilde…

Abone Ol

PULP FICTION yani Ucuz Roman'da Honey Bunny ve Pumpkin, hayatlarına biraz hareket katmak isteyen genç ve birbirine aşık soyguncu çifti canlandırıyor. iki eski gangster Vincent Vega ve Jules, günlük işlerinden biri olarak, patronlarına ödemeyi geciktiren bir kaç sahtekâr genci vurmaya giderler.

FIGHT CLUB filmi başrolde Brad Pitt’in oynadığı Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulüpte sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.

INCEPTION filminde başrolde Leonardo Di Caprio oynuyor. Dom Cobb çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır.

THE MATRIX bir bilim kurgu ve aksiyon filmidir. Wachowski Kardeşlerin sinema tarihine adını yazdıran The Matrix, bir hacker olan Neo ile ona yaşadığı hayatın Matrix adında bir simülasyon olduğunu gösteren Trinity ve Morpheus'un düzene karşı verdikleri savaşı anlatıyor.

THE SILENCE OF THE LAMBS yani Kuzuların Sessizliği filmi Clarice Starling adındaki FBI ajanının bir seri katilin peşinden koşmasını konu ediyor. Kurbanlarının derilerini yüzen vahşi katil, bir kadını kaçırmıştır. Katilin elinden kadını kurtarma görevi Clarice'e verilmiştir.

SE7EN yani Yedi filmi seri cinayetler işleyen bir katilin peşine düşen iki polis dedektifinin hikayesini anlatıyor. Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hıristiyanlık inançlarına göre Kibir, Açgözlülük, Şehvet Düşkünlüğü,Kıskançlık, Oburluk,Yıkıcılık ve Tembellik'tir.

SPIRITED AWAY yani Ruhların Kaçışı filminin konusu da şöyledir; Chihiro, anne ve babasına yardım etmek isterken ortalık hayaletlerle dolar. Hayatta kalmak için, kendisini hayaletlerin kaldığı bu otele kabul ettirmek zorundadır. Burada hayaletlerin gizemini çözerken aynı zamanda esrarengiz Haku ile de aşkın büyüsünü de keşfedecektir.

INTERSTALLER yani Yıldızlararası filminin başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain ve Michael Caine yer almaktadır. Filmde bir grup astronotun bir solucan deliğinden geçerek insanların yaşayabileceği yeni bir yer arayışı konu edilmektedir.

ALIEN yani Yaratık filminde bilmedikleri bir gezegene iniş yapmak zorunda kalan mürettebatın yaşam mücadelesini anlatıyor. Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış bir şekilde Dünya'ya geri dönerken başka bir gezegenden bir yardım çağrısı alır.

WHIPLASH filmi ise genç bir müzisyenin öykünü anlatıyor. Küçük yaşlardan itibaren bateri çalmaya başlayan Andrew, işinde tam anlamıyla bir usta olmak ister. Üniversite tercihinde de ülkenin en iyi müzik okulu olarak gördüğü Shcarffer Konservatuarı'na girer.

PARASITE filminde farklı sosyal sınıflardan iki ailenin kesişen hikâyesi üzerinden ekonomik ve sınıfsal eşitsizlik meselesine değiniliyor. Zengin bir ailenin kızlarına özel ders vermeye başlayan Ki-woo, daha fazla gelir elde etmek için ailenin şoförü ve hizmetçisi yerine kendi ailesini işe alır.

THE SHINING filmi Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlandı. Torrance ailesinin Rocky Dağları'nın karlı bölgesinde yer alan tekinsiz Overlook Hotel'inin bakımını yapmak üzere gitmelerini ve ailenin babası Jack Torrance'in anlamlandırılamayan bir bunalıma girerek cinnete sürüklenmesini anlatıyor.

COME AND SEE yani Gel Ve Gör olarak Türkçeleştirebileceğimiz filmimizin konusu da şu şekildedir; II. Dünya Savaşı'nda Alman işgali altındaki Sovyet Beyaz Rusya'sında bir gencin partizanlara katılma hikâyesi çevresinde, Nazi işgalinin yarattığı maddi ve ruhsal yıkımları ele alır. En önemli savaş karşıtı filmlerden biridir. Film kitaptan uyarlanmadır.

DAS LEBEN DER ANDEREN filminde iktidarın meşrutiyetini devam ettirebilmek için ülke genelinde kurduğu istihbarat servisini ve bu birim içerisinde önemli bir pozisyonda çalışan ve Bakan tarafından bir sanatçıyı takip etme görevine atanan Yüzbaşı Gerd Wiesler'in karşılaştığı oyunları konu edinir.

CAPHARNAÜM film konusunda yer alan hikayeye göre bir doğum belgesi bile olmayan, mutsuz bir evliliğin ürünü olan Zain (Zain Al Rafeea) vardır. Bıçakla adam yaralama suçundan ıslahevine düşmüş bir çocuktur. Buradayken anne ve babasına "beni neden dünyaya getirdiniz?" sorusunu sorarak dava açan Zain'in dokunaklı yaşamı filmde konu ediliyor.

A CLOCKWORK ORANGE; bir holigan olan Alex (Malcolm McDowell) adlı gencin zaman geçirmek için üyesi olduğu sokak çetesi ile beraber işledikleri birçok suçtan sonra çete ile ayrılığa düşünce onlar tarafından ihbar edilmesini ve polis tarafından beyninin yıkanarak topluma kazandırılma metodu ve sonrasını anlatır.

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND yani Sil Baştan, ayrıldığı sevgilisinden kalan hatırlarını sildiren bir adamın hikayesini anlatıyor. İki yıl boyunca beraber olduğu sevgilisinden oldukça şaşırtıcı bir haber alan Joel Barish, bir teknolojik deneye katılan sevgilisine ilişkilerini tamamen hafızasından silinmeden hatırlatmaya çalışmaktadır.

INGLOURIOUS BASTERDS filmi 1944 yılında Birinci Özel Hizmet Gücü'nden Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), Alman askerlerini öldürerek ve kafa derilerini toparlayarak onları korkutmak için oluşturulmuş bir komando birimi olan Soysuzlar Çetesi'ne Yahudi-Amerikan askerleri toplamış ve askere almıştır.

TEMPLE GRANDIN, Mick Jackson'ın yönettiği 2010 ABD yapımı biyografik film. Filmde sığır çiftliklerinde ve kesimhanelerdeki çiftlik hayvanlarına daha insani müdahale uygulamalarının yolunu açan devrim niteliğinde fikirler geliştiren otistik bir kadın olan Temple Grandin'i Claire Danes canlandırmıştır.

TAXI DRIVER filminin başrolleri arasında Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel bulunuyor. Film, Vietnam'da savaşının izlerini henüz atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor.

PAN’S LABYRINTH filmi İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen fantastik bir yolculuğun hikâyesini anlatıyor. 10 yaşındaki Ofelia yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

NO COUNTRY FOR OLD MEN filmindeki ana karakter olan Moss bir Vietnam gazisidir ve bir şekilde uyuşturucu olaylarının ortasında soruna dönüşen bir meseleye karışır. Peşindeki katil Anton Chigurh planı konusunda kararlıdır çünkü işini yarım bırakmak niyetinde değildir. İşin için çok sayıda masum insanın ve suçluların da karışacağı soluk soluğa bir takip başlayacaktır.

1917 filminde; 6 Nisan 1917'de havadan yapılan keşifler, Batı Cephesi'nin kuzey Fransa'daki bir kesiminden geri çekilen Alman ordusunun geri çekilmediğini, İngilizleri topçu ateşiyle ezmek için bekledikleri yeni Hindenburg Hattı'na doğru stratejik bir geri çekilme gerçekleştirdiğini gözlemlemiştir.

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE filminde yıllar önce kocası ile Çin'den Amerika'ya göçen ve sıradan bir hayatı olan Evelyn, yaşayabileceği alternatif hayatları ve tüm çoklu evrenleri keşfediyor. Tüm bu evrenleri de kendisinin kurtarabileceğini öğrenen Evelyn için sıra dışı bir macera başlıyor.

BEFORE SUNHINE yani Gün Doğmadan Önce, yolları kesişen bir kadın ve bir erkeğin hikayesini anlatıyor. Sıradan bir Avrupa yolculuğu sırasında trende karşılaşıp tanışan iki farklı insan, Jesse ve Celine bu yolculuğa sıradışı bir şekilde sürdürürler.

THE GRAND BUDAPEST HOTEL filmi 1920'li yıllarda Avrupa'da Büyük Budapeşte Oteli'nde görev yapan Mösyö Gustav ve yakın arkadaşı lobi görevlisi Zero Mustafa'nın yaşadıklarını anlatıyor. Üç ayrı zaman diliminde geçen filmde mekanın hayali bir ülkede olması senaryoyu daha da çekici hale getirir.

PORTRAIT OF A LADY ON FIRE; Fransa'da 18. yüzyılın sonlarında geçen film, soylu bir kadın ve onun portresini çizmek için görevlendirilen bir ressam arasındaki bir aşk hikâyesini anlatıyor. 2019 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adayı gösterildi.

CODA filminde 17 yaşındaki Ruby, işitme engelli bir ailenin işiten tek üyesidir. Genç kız, ebeveynlerinin ve ağabeyinin balıkçılık işinin ayakta kalması için, okula gitmeden sabahları onlara yardımcı olur. Ruby'nin hayatı, okulda koroya katılmasıyla bambaşka bir hal alır.

CHUNGKING EXPRESS; Hong Kong'un yoksul ve keşmekeş bir bölgesinde geçen birbirine paralel üç hikâye anlatmak üzere tasarlanmıştır. Kız arkadaşından ayrılmış, kalbi kırık polis memuru He Qiwu geceleyin Hong Kong sokaklarında gezerken Lin adında gizemli bir kadınla karşılaşıp ona âşık olur.

LA LA LAND filmi Türkçe ’ye Aşıklar Şehri olarak çevrilmiştir. Yolları kesişen iki insanın hikayesini anlatıyor. Hayatlarında yön bulmaya çalışan iki tutkulu insan Sebastian ve Mia'nın yolları, Los Angeles'ta trafiğin sıkışık olduğu bir gün kesişir. Her ikisi de sanat tutkunu olan bu iki insan, hayallerini gerçekleştirme yolunda düşe kalka ilerlemektedir.