Gündem

Atatürk’ün son yolculuğuna dair nadir fotoğraflar

Tarihçi Ümit Doğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün son yolculuğuna uğurlanırken olan fotoğraflarını paylaştı.

Abone Ol

Ümit Doğan hocanın ifadeleriyle o fotoğrafları sizlerle paylaşıyoruz. Tarih 19 Kasım 1938. Atatürk'ün aziz naaşı Dolmabahçe Sarayı'nda. Cenaze namazının kılınması bekleniyor.

Atatürk'ün aziz naaşı Dolmabahçe Sarayı'ndan çıkarılıyor.

Aziz naaşın bulunduğu tabut, Gülhane Parkı'na götürülmek üzere top arabasına konuluyor.

Atatürk'ün cenazesinin konulduğu top arabası hareket etmeden hemen önce.

Acılar içindeki Hasan Rıza Soyak, Atatürk'e son görevini yerine getiriyor.

Atatürk'e veda etmek isteyen İstanbul halkı sokakları hınca hınç doldurmuş durumda. Gözleri yaşlı, çoluk çocuk, kadın erkek, binlercesi.

Mahşeri bir kalabalık Atatürk'ü uğurluyor. Türk milleti kurtarıcısına son bir selam verebilmek için sokaklara dökülmüş durumda.

Atatürk'ü son kez görmek isteyen halk Tophane civarında yol kenarına konulan parmaklıkları kırmış durumda. İftaiye su sıkmak zorunda kalıyor.

Atatürk'ün cenaze alayının geçtiği bütün yollar insanlar tarafından doldurulmuş durumda. İstanbul böyle kalabalık görmedi.

Atatürk'ün cenaze alayı Karaköy'den geçerken kadınlarımız atasına ağlıyor. 

Cenaze alayı Sarayburnu'na ancak saat 12.30 da ulaşabiliyor.

Türk milleti kurtarıcısına, Atatürk'e ağlıyor.

Atatürk'ün cenaze alayının geçişi sırasındaki kalabalık nedeniyle çıkan izdihamda yaralanan bir vatandaşımıza müdahale ediliyor.

Atatürk'ün aziz naaşı ve atasını son kez görmek için yüksek yerlere çıkan gözü yaşlı, eli mendilli Türk insanı...

Atatürk'ü son kez görmek için sokaklara dökülen, cenaze alayı geçerken hıçkıra hıçkıra ağlayan kız çocukları. Bu çocuklar daha önce hiç Atatürksüz 23 Nisan kutlamadı.

Atatürk'ün ardından feryat figan ağlayan kara çarşaflı, başörtülü hanımlar. Tekrar söylüyorum ki bu fotoğraflar, günümüz iftiracılarına verilecek en güzel cevaptır.

Atatürk'ü son bir kez görebilmek için pencerelere çıkan, cenaze alayının görülmesiyle birlikle hüngür hüngür ağlayan genç hanımlar.

Kadın erkek, genç yaşlı herkes birbirini ezmek pahasına sokaklarda. Herkesin gözü yaşlı. Atatürk'ü tabutunu gören kadınlarımız perişan olmuş haldeler... Atatürk'ün cenazesine selam duran erkekler, ağlayan, feryat eden kadınlar.

“Böyle sevgi olur mu?” demeyin. Olur.