Gündem

BBC, Putin'in ölen düşmanlarını listeledi!

Putin’in gizemli bir şekilde ölen ya da ölümün eşiğinden dönen düşmanları BBC tarafından listelendi. Putin’e veya onun kararlarına karşı çıkanların başına oldukça kötü şeyler geliyor. Nasıl mı? Mesela Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin'in başına gelen esrarengiz ölüm şekli; Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin'in özel jeti Moskova yakınlarında düştü ve Prigojin’den hala haber yok. Kendisinin öldüğüne inanılıyor. İşte Putin'e karşı gelen kişilerin ölüm şekilleri:

Abone Ol

1.Aleksey Navalni: Rusya'nın önde gelen muhalefet liderlerinden Aleksey Navalni, Batılı uzmanların Noviçok adlı sinir gazının kullanıldığı sonucuna vardığı bir madde ile Sibirya'da zehirlendikten sonra Ağustos 2020'de tedavi için Almanya'ya uçtu. Navalni, 2021'de gönüllü olarak Rusya'ya dönerek dünya genelinde takdir topladı. Ancak ülkeye varır varmaz tutuklandı. Şu anda, siyasi amaçlarla ilişkilendirilen çeşitli suçlamalar nedeniyle hapishanede bulunuyor.

2.Sergey Skripal: Eski bir Rus çifte ajan olan Sergei Skripal ve kızı Yulia, Mart 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde bulunan bir alışveriş merkezinin dışındaki bir bankta baygın halde bulundular. İkili, durumları kritik bir şekilde hastaneye kaldırıldı. İngiliz yetkililer, bu olayda 1970'ler ve 1980'lerde Sovyet ordusu tarafından geliştirilen Noviçok adlı bir sinir gazı grubuyla zehirlendiklerini açıkladı. İkisi de hayatta kalmayı başardı.

3.Vladimir Kara-Murza: Rus muhalif aktivist Vladimir Kara-Murza, 2015 ve 2017 yıllarında kendisine yönelik zehirleme girişimlerinin olduğuna inandığını ifade etti. Reuters'ın elde ettiği tıbbi raporlara göre, daha sonra bir Alman laboratuvarı Kara-Murza'nın vücudunda yüksek düzeyde cıva, bakır, manganez ve çinko buldu. Moskova, bu olaydaki rolü olduğu iddialarını reddetti.

4.Aleksender Litvinenko: İngiliz yetkililere göre, eski bir KGB ajanı ve Putin muhalifi olan Aleksandr Litvinenko, 2006 yılında Londra'daki Millennium Hotel'de nadir ve güçlü bir radyoaktif izotop olan polonyum-210 ile karıştırılmış yeşil çay içtikten sonra 43 yaşında hayatını kaybetti. 2016 yılında gerçekleştirilen İngiliz soruşturması, Putin'in muhtemelen bu cinayete onay verdiği sonucuna vardı. Kremlin ise olayla ilişkilendirilmesini reddetti.

5.Aleksander Perepilichnyy: Perepilichny, popüler bir Rus yemeği olan ve kuzukulağı içeren büyük bir kase çorba içmişti. İngiliz polisi, nadir görülen bir zehirle öldürülmüş olabileceği şüphesine rağmen, cinayet ihtimalini dışladı. Soruşturma öncesi duruşmada, midesinde sarı yasemin bitkisinden gelen nadir ve ölümcül bir zehrin izlerinin bulunduğu açıklandı. Alexander Perepilichnyy, Rusya’daki kara para aklama sistemine ilişkin İsviçre’de yürütülen bir soruşturmaya yardım ettikten sonra 2009 yılında İngiltere'ye sığındı. Ani ölümü, öldürülmüş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

6.Viktor Yuşçenko: Dönemin Ukraynalı muhalefet lideri Viktor Yuşçenko, 2004 başkanlık seçimleri kampanyası sırasında, Moskova yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç'e karşı Batı yanlısı bir listeyle yarışırken zehirlenmişti. Yuşçenko, Ukrayna istihbarat teşkilatından yetkililerle Kiev dışında akşam yemeği yerken zehirlendiğini belirtti. Rusya'nın bu olayla bir ilişkisinin olmadığını ifade etti.

7.Anna Politkovskaya: İnsan hakları ihlallerini haber yapan gazeteci Anna Politkovskaya, 7 Ekim 2006 tarihinde süpermarket alışverişi sonrası evine döndüğünde, Moskova'daki dairesinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. 48 yaşında, iki çocuk annesi olan Politkovskaya'nın öldürülmesi, Batı ülkelerinde büyük tepkilere ve Rusya'da çalışan gazetecilere yönelik tehlikelere dikkat çekti. Politkovskaya'nın ölümü, Rusya içinde ve uluslararası platformlarda gazetecilerin ifade özgürlüğü ile insan hakları savunucularının güvenliği konularını gündeme getirdi. (Kaynak: BBC)