Yaşam

Duygusal istismara maruz kaldığınızı gösteren 17 belirti

İkili ilişkilerde çoğu zaman 'toksik' olarak adlandırdığımız duygusal davranışların aslında istismar olduğunu biliyor muydunuz? Bireylerin davranışsal özellikleri ikili ilişkilerde bazen pasif agresif bazen de epey şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. İşte duygusal istismarın 17 belirtisi...

Abone Ol

Duygusal istismar nedir? Onedio'nun derlediği habere göre duygusal istismar, bireylerin karşılarındaki kişiler tarafından psikolojik ve duygusal olarak sömürülmesi, aşağılanması ve bireyin duygularının kötüye kullanılmasıdır. Duygusal istismar, ebeveyn ve çocuk arasında, evliliklerde veya herhangi bir ikili ilişki içerisinde gerçekleşebilen bir istismar türüdür. Peki ya duygusal istismarın belirtileri nelerdir?

1. Gerçekliği ve doğruyu sorgulamanızı sağlarlar. Duygusal istismarcılar, mantıksız ve akıldışı olduğunuzu düşünmenizi sağlarlar. Böylelikle sizin gerçeklik algınızı sorgulamanızı isterler. Kendinize 'Bunu gerçekten düşündüm mü? Aşırı tepki mi veriyorum? Sözleri çarpıttım mı? Başkalarının beni sevmesine izin vermeyecek kadar kırılgan mıyım?' gibi sorular sordururlar. Anlatımı kontrol etmek isterler. Anlatımı kendilerinin yararına çevirmek için ısrar ederler. Kendilerini hatalı davranışlarından dolayı sorumlu tutmazlar. Sadece sezgimizi, düşüncelerimizi ve duygularımızı sorgulamanızı isterler. Bunu yapabilirlerse, neredeyse her şeyden kurtulabilirler.

2. Sizi manipüle ederler. Duygusal istismarcılar, davranışlarınızı kontrol etmek için suçluluk hissi, duygusal şantaj ve diğer herhangi bir manipülasyon tekniğini kullanırlar. Artık kendiniz olmakta özgür değilsinizdir. Bunun yerine, hayatınız onların kontrolü altına girer. Tepkileriniz onların eylemleriyle uyumlu olmaya başlar.

3. Sizi kontrol ederler. Zihninizi, dugularınızı, hislerinizi, zayıf noktalarınızı kelime oyunlarıyla kontrol ederek kendisinin isteği şekilde sizi hareket ettirirler.

4. Duygularınızı ciddiye almazlar. Bireyin duygularını geçersiz kılmak, bir tür duygusal istismardır. Sizi duygusal bir şekilde istismar eden kişi, duygularınızı reddeden, onlarla dalga geçen veya sizi böyle hissetmenizi gerektirecek hiçbir nedenin olmadığına ikna eden bir insandır.

5. Sizi sürekli aşağılarlar. Birinin sizi aşağılaması kavga veya tartışma sırasında agresif bir şekilde küçük düşürücü sözcüklerle gerçekleşebilir. Ancak sizi duygusal anlamda istismar eden kişi, sizi günlük hayatınızda sakin bir anda da aşağılayabilir. Davranışlarınızdan veya hissettiğiniz duygulardan dolayı sizi aşağılayabilir, hatta başka insanların yanındayken sizi pasif agresif bir şekilde küçük düşürerek aslında 'kötü bir niyeti' olmadığına sizi ikna edebilir.

6. Sizi dış dünyadan ve yakınlarınızdan uzak tutarlar. Duygusal istismarcılar, sizi seven ve destekleyen insanlardan ayıracaklardır. Bunu, sizleri diğer insanların fikirlerinden etkilenmemeniz için yaparlar. Sadece onların fikirlerini önemsemenizi ve onlara boyun eğmenizi isteyeceklerdir çünkü diğer insanların sizi onlardan korumak isteyeceklerini bilirler.

7. Sizi sürekli eleştirirler. Sürekli devam eden eleştiri, duygusal istismarın yaygın bir şeklidir. Hiçbir şeyi doğru yapamadığınızı düşünmenizi sağlarlar. Her bir kusuru, hatayı ve davranışlarınızı tek tek seçen ve her seferinde her şeyi berbat ettiğinizi dile getiren biri, duygusal bir istismarcıdır.

8. Öz güveninizi yok ederler. Kendinize olan güveninizi sarsmak bir tür duygusal istismardır. Bunu kendi düşük özgüvenlerinin bir yansıması olarak yapıyor olabilirler, ancak bu sarsıcı eleştiriler aşağılanmış hissetmenize ve küçük düşmenize neden olur.

9. Yaptıkları şakalarla size saldırırlar. 'Sadece bir şakaydı...' diyerek şaka olarak dile getirilen eleştiri ve aşağılanmaları size karşı kullanır ve masum olduklarını söyleyerek kendilerini savunurlar.

10. Davranışlarından dolayı sizi suçlarlar. Davranışları ile yüz yüze kaldıklarında, duygusal istismarcılar suçu size atar ve konuyu değiştirmeye çalışır. Onlara göre siz suçlu ve onlar masumdur. Davranışlarından siz sorumlusunuz, en azından öyle düşünmenizi isterler.

11. Size hakaret ederler. Size hakaret eden herhangi bir insan sizi seviyor olamaz. Bu insan size her zaman mümkün olduğunda saldıracak ve size hakaret edecektir. Size değer veren bir insan, hakaret edici ve kırıcı sözler kullanamaz.

12. Sizi sevdiğini gösteren davranışlar sergilemeyi bırakırlar. Sizi sevdiğini dile getirmeyi bırakır ve size değer verdiğini gösteren davranışları sergilemekten uzaklaşır. Sizi bu ilişki içerisinde sevgiden mahrum bırakır.

13. "Sessiz muamele" ve "duvar örme" davranışlarını sergilerler. Birini görmezden gelmek, ona bakmayı veya onunla konuşmayı reddetmek ya da yokmuş gibi davranmak, insanların başkalarını duygusal olarak istismar etmesinin bir yoludur. Manipüle edici bir davranış olan 'sessiz muamele' iki birey arasında bir duvar örer ve zayıf bir iletişimin gelişmesine neden olur.

14. Sizi aniden sevgiye boğarlar. Aşk ve sevgileri ile bizi 'boğmak' insanların bizi duygusal olarak kötüye kullanmalarının bir başka yoludur. Onlara boğun eğene kadar size büyük jestler, romantik anlar, şefkat ve sevgi verirler. Adeta sevgileriyle size rüşvet verirler.

15. Size bağırırlar. İlişkide iki tarafın birbirine duyduğu saygı ile oluşan iletişim duygusal istismar nedeniyle yok olur. Size bağıran, kızan ve tehdit eden birisi size saygı duymuyor ve sizi saygı duyacak biri olarak görmüyordur. Bu, benliğinize ve kendinize olan saygınıza karşı yapılan duygusal istismarın oluşturduğu bir tacizdir.

16. Kişisel alanınızı istila ederler. Bir anlaşmazlık sırasında birisinin kişisel alanınıza girmesi veya sizin rıza göstermediğiniz bir şekilde ellerini vücudunuza koyması ile duygusal istismarın fiziksel boyutuna geçilir. Bu davranış, kimi zaman fiziksel ya da cinsel şiddete yol açarken kimi zaman da duygusal şiddet biçiminde gerçekleşir.

17. Sizi kendinize karşı doldurur, yalanlara inanmaya zorlarlar. Size kötü ya da yanlış, kaba ya da çirkin olduğunuzu söylerler. Sizi sevgiye veya saygıya layık olmadığınıza inandırmaya çalışacaklardır. Bir şekilde yetersiz olduğunuzu ve asla iyi bir insan olamayacağınıza inandırmak isteyeceklerdir.