Gündem

Fotoğraflarla Kaliforniya'daki yangın

Abone Ol

Kaliforniya tarihinin en büyük yangınına sebep olan olayın kuraklıklar değil, komşularına sinirlenen bir adamın kundaklaması olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar yangının yayılmaya devam edeceğini söyledi.

Kaliforniya'nın 18 farklı noktasına yayılarak 800 binden fazla alanı kül eden orman yangınları 8 sivil ve 5 itfaiye erinin ölmesine sebep oldu. Kaliforniya’nın güneyinde 21 binden fazla kişi hızla yayılan yangından dolayı tahliye edildi. Yerel mahkeme yangını çıkartma şüphesiyle bir kişiyi tutukladı ve soruşturma başlattı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde devam eden orman yangınları sebebiyle olağanüstü hal ilan edildi.

Kefaleti ödeyebilirim Kundaklama yapmakla suçlanan Forrest Clark’ın 2’nci duruşması 17 Ağustos'a ertelendi ve savcılık 1 milyon dolar kefalet isteminde bulundu. Forrest Clark savcılığın istemine, "1 milyon doları şuanda verebilirim" cevabını verdi. Yetkililerin bildirdiğine göre Clark, komşularıyla yıllardır süren anlaşmazlıklarının ardından yangını başlattı. Orange ilçesi yetkilileri, Clark’ın bir itfaiye erine e-posta atarak "burası yanacak" dediğini belirtti.

Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların ve şiddetli rüzgarların ormanı kurutarak yangının hızlıca yayılmasına sebep olduğunu açıkladı. Ayrıca arazinin dik ve engebeli olması ekiplerin işini zorlaştırıyor.

Dumanlar Kanada’ya kadar ulaştı ABD Ulusal Meteoroloji Müdürlüğü, Kaliforniya'daki dumanların ABD’nin orta eyaletlerinin ve Kanada’nın ortalarının hava kalitesini etkileyeceğini açıkladı. Eyalet Afetle Mücadele Müdürlüğü, 600’den fazla itfaiye erinin 18’den fazla yere yayılan yangınlarla mücadele ettiğini açıkladı.

Mahkumlar da söndürme çalışmalarına katıldı İtfaiye erleri söndürme çalışmalarına yetişemeyince, askerler ve binden fazla hafif suç işlemiş mahkum, günlük 2 dolar ücretle yangın söndürme çalışmalarına yardım etmeye başladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda’dan itfaiye ekipleri, çalılıkların söndürülmesi için tecrübesiz kalan Amerikan itfaiyecilere yardım için ABD’ye geldi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde devam eden orman yangınları binlerce evi tehdit etmeye devam ediyor. Kaliforniya Valisi Jerry Brown, Kaliforniya yakınlarındaki iki bölgede yangının 10 bin hektarı kaplayacak şekilde yayılması üzerine olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Yangınların eyalet bütçesine zararının büyük olduğu belirtildi. Eyalet Temmuz ayında yangınlar ile mücadele için 114 milyon dolar harcadığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde devam eden yangınlar kontrol altına alınamadı. Hızla büyüyen yangınlarda, aralarında 3 itfaiyeci, 1 sivil buldozer operatörü, aynı aileden bir büyük anne ve iki çocuğun da bulunduğu en az 8 kişi hayatını kaybederken binden fazla ev ve iş yeri yandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde devam eden yangınlar bir haftadır kontrol altına alınamadı. Binlerce itfaiyeci ve onlarca hava aracının yanısıra söndürme çalışmalarında Kaliforniya Ulusal Muhafızları da yirmi dört saat çalışıyor. Kaliforniya’da gerçekleşen 7’inci en büyük yangın olan Carr yangını kuzey Kaliforniya’da yaklaşık 453 kilometre karelik alana yayıldı. Ancak %30’u kontrol altına alınabildi. Shasta Bölgesi Şerifi Tom Bosenko yangınla ilgili ölü sayısının artabileceğinden endişe ettiklerini söyleyerek “Özellikle aileleri olmayan kişiler ile ilgili endişe duyuyoruz” dedi.

Holy kasabasında Pazartesi günü başlayan yangın, Orange ve Riverside şehirlerini tehdit etmeye devam ediyor. ABD medyasında çıkan haberlere göre, bin itfaiyeci ve 7 yangın söndürme ve 10 helikopter ön cephede yer alarak yangınla mücadele ediyor.

Holy kasabasında devam eden yangında hiçbir can kaybı veya yaralanma bildirilmemişken, Carr yangınında 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Carr yangının güneyinde ünlü Yosemite Ulusal Parkı’nın yakınında haftalardır devam eden Ferguson yangını ise 234 kilometre karelik bir alanda devam ederken ve ulusal parkın 20 yıldır ilk kez kapanmasına sebep oldu.

Güney California’da devam eden Cranston yangını ile ilgili olarak Riverside Bölgesi Acil Durum Yönetim Departmanı yöneticisi Bruce Branton “Binlerce kişi yangından etkilendi. Devam eden yangın ve sonrasında eyaletten ve bölgesel kurumlardan kaynak aktarılması ihtiyacındayız” diye konuştu.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) hali hazırda yangının etkilerini azaltmak ve durum kontrolü için bütçe ayırdığını açıkladı. Yangın 52 kilometre karelik alanda bir haftadan fazla süredir etkili olurken şu ana kadar %85 kontrol altına alınabildi. Yangının ancak önümüzdeki hafta tamamen kontrol edilebileceği ve söndürülebileceği yetkililer tarafından açıklandı.