Gündem

Günlük 10 milyar dolarlık zarar ettiren gemi kazası uzaydan görüntülendi

Abone Ol

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda yüzlerce milyon dolarlık olduğu tahmin edilen konteyner gemisinin karaya oturduğu anlar ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları işte böyle görüntülendi.

Dünyanın en önemli kanallarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda bir konteyner gemisinin karaya oturması sonucu deniz trafiği durmuştu. Tayvanlı taşıma şirketi Evergreen Marine'den yapılan yazılı açıklamada, "Süveyş Kanalı'nda Evergreen isimli konteyner gemisi muhtemelen kuvvetli rüzgarlar nedeniyle rotadan çıkarak, karaya çarptı" ifadeleri kullanılmıştı.

Geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda deniz trafiği tamamen durmuştu. 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde ve 224 bin ton ağırlığındaki konteyner gemisinin Çin'den yola çıkarak Hollanda'ya gitmekte olduğu öğrenilmişti.

Süveyş Kanalı İdaresinden yapılan yazılı açıklamada geminin ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yaptığı ifade edildi.

Sigortacılar ve komisyoncular, geminin sahibinin ve sigortacılarının gelir kaybı nedeniyle Süveyş Kanalı Otoritesi'nden (SCA) ve geçişi kesintiye uğrayan diğer gemilerden tazminat talep edebileceğini söyledi.

Sigorta kaynakları, bu büyüklükteki konteyner gemilerinin 100-140 milyon dolarlık gövde ve makine hasarı için sigortalı olduğu bilgisini paylaştı. Kaynaklardan ikisi, geminin Japon pazarında sigortalı olduğunu söyledi.