Gündem

Musul ceset kokuyor

Abone Ol

Musul 265 gün süren savaşın ardından IŞİD'in elinden kurtarıldı. Tarihi kente giren uluslararası haber ajansları Musul'dan korkunç görüntüler geçti.

Irak'ın en büyük ve en güzel kentlerinden biri olan Musul'dan geriye pek bir şey kalmamış. Musul'da ne sağlam bir bina, ne araç, ne camii, ne de alt yapı bulunuyor. Sokaklarda ise IŞİD'lilerin cesetleri var. Aşırı sıcak sebebiyle kokan cesetler kenti ölüm kokusuna boğmuş durumda.

Musul ceset kokuyor Uluslararası haber ajanslarının geri alınması haftalar süren dar sokaklarla kaplı Eski Şehir'in içinden geçtiği fotoğraflarda, çok sayıda terörist cesedi dikkat çekiyor. Irak askerleri, üstleri yorgan ve battaniyelerle örtülen cesetlerin yanından burunlarını kapatarak geçebildi. Yerel kaynaklar, sokaklara saçılan cesetlerin kokusunun birkaç yüz metre ileriden hissedildiğini aktarıyor.

Musul'da tarihi eserlerden de geriye birşey kalmadı. El Nur Mahallesindeki tarihi Büyük Nuri Camisi ile birlikte El Hadba minaresi enkaza döndü.

Musul'un temel altyapısının yeniden kurulması bile yüz milyonlarca doları bulması bekleniyor. Tahminler, kentin imar edilmesinin 1 milyar doları aşacağı yönünde.

Uluslararası yardım kuruluşları, savaş öncesi 1,8 milyon olan nüfusu barındıran Musul'da yaşayanların yaklaşık yarısı 2014'ten bu yana evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Halihazırda yüzbinlerce Musullu ya göçmen kamplarında ya da akrabalarının yanında yaşıyor.