Gündem

Myanmar'daki terörün yüzü: Arakan katili Budist rahip Aşin Wirathu!

Abone Ol

Myanmar ordusunun operasyonlarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 300 bin'i aştı. Bangladeş Dışişleri Bakanı ise 3 bin Müslümanın öldürüldüğünü kaydetti. Son dönemde tırmanan şiddet olaylarından Budist keşiş "Aşin Wirathu" ve onun önderliğindeki "969" adlı milliyetçi örgütü sorumlu tutuluyor.

Amerikan TIME dergisine kapak olan Aşin Wirathu Batı'da "Budist Terörün Yüzü" olarak nitelendi. Birmanyalı Budistler buna köpürdü ve dergi ülkede yasaklandı. Myanmar Cumhurbaşkanı Thein Sein, "Buda'nın oğlu" sözleriyle Wirathu'yu savunup övgüler yağdırdı.

969 hareketi neyin nesi Aşin Wirathu, Myanmarlı budist bir rahip. Myanmar'daki İslam karşıtı "969" hareketinin lideri. Budist rahip, kendisinden ülkesinin eski adından hareketle "Burmalı Bin Ladin" diye bahsediyor.

Korku ve nefret yayıyor : Sözleriyle kitleleri korku ve nefrete iten Wirathu, Müslümanların ülkeyi ele geçirmeye çalıştıklarını öne sürerek taraftar topluyor. Yüzde 90'ı Budist olan 55 milyonluk ülkenin sadece yüzde beşi Müslüman. Rohingyaların ülkeden sürülmesini isteyen Wirathu, son yıllarda tırmanışa geçen İslam karşıtı şiddetten sorumlu tutuluyor.

ARAKAN'daki katliamın perde arkasında Myanmarlı Budist rahip Aşin Wirathu var. Kendisini Budistlerin Bin Ladin'i olarak adlandırılan Aşin Wirathu 969 isimli bir de örgüt kurdu. Bu örgüt ile en vahşi ve insanlık dışı cinayetlere imza adan Aşin Wirathu, Time dergisi tarafından da kapağa çıkarıldı. Peki kimdir bu Aşin Wirathu, Müslümanlardan ne istiyor, 969 örgütü neyin nesi?

25 yıl ceza aldı 9 yılda çıktı : Wirathu Müslümanlara vatandaşlık verilmesine karşı. Müslümanların, Budistlerle evlenmesinin de yasaklanmasını istiyor. İslam karşıtı açıklamaları sebebiyle 2003 yılında 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak 9 yıl sonra serbest bırakıldı.

Hapisten çıktığı yıl ülkeyi karıştırdı : 2012'de Rohingyaların ülkeden çıkarılmasını teşvik eden mitingi sonrası Arakan'da şiddet olayları patlak verdi, 14 kişi öldü. Sonraki aylarda sosyal medyadaki nefret söylemleriyle onbinlerce takipçi topladı. Hükümetin Müslüman karşıtı yasalar çıkartmasında etkili oldu. 2013 yılında "Budist Terörün Yüzü" manşeti ile TIME dergisine kapak oldu.

ÖFKE VE İNTİKAM VAKTİ : Wirathu, röportajında "Artık uysal olma zamanı geçti. Zaman, öfke ve intikam zamanıdır. Kanımızın kaynaması ve kan dökme zamanıdır" dedi. Myanmar yönetimi derginin ülkeye girişini yasakladı.

MÜSLÜMANLARA 'KÖPEK' DİYOR "Müslümanların yılanlar kadar tehlikeli olduğunu" söyleyen Wirathu, şu sözleri sarfediyor: "sevgiyle ve iyilikle dolu olabilirsiniz ancak deli bir köpeğin yanında uyuyamazsınız. Müslümanlar zayıfken iyi davranıyor; ama güç kazandıkça, başka hayvanları avlayan kurt ve çakal sürüleri gibi davranıyor."

MÜSLÜMANLAR ZENGİN OLDU Budist rahip Müslümanların kızları ile evlenmesinin de kinini taşıyor ve şöyle diyor: -"Son 50 yıldır Müslüman dükkânlardan alışveriş ettik; bizden zengin oldular, kızlarımızı aldılar. Böylece sadece milletimize değil dinimize de sızdılar."

969 ORDU İLE MÜSLÜMANLARA SALDIRIYOR: Tüm bu açıklamalarına rağmen Budist rahip "nefreti körüklemediğini, sadece kendi halkını koruduğunu" öne sürüyor. Wirathu'nın 2018'in Mart ayına kadar miting ya da gösteri yapması yasaklanmış durumda, ancak örgütü 969 ordunun operasyonlarına paralel olarak Müslümanlara saldırdığı ifade ediliyor.

969 ÖRGÜTÜ NEYİN NESİ: Müslüman nefreti ile 969 örgütünü kuran Aşin Wirathu , Budistleri kendi dinlerinden olanlarla alışveriş yapmaya ve evlenmeye çağırıyor. Budistlerin sahip olduğu dükkânları diğerlerinden ayırmak için de renkli çubuklar kullanılıyor. 969 örgütünü Budist kültürünü ve kimliğini koruyan bir kurum olarak tanıtsa da işin aslı hiç de öyle değil. Bu örgüt nefret söylemi ile dolu ve Müslüman katliamında aktif rol oynuyor.

MYANMAR ORDUSU TAM DESTEK VERİYOR : On yıl önce askeri cunta iktidardayken, Müslüman karşıtı görüşlerinden ötürü Wirathu tutuklanmıştı. Bugün ise sosyal medya ve DVD yoluyla bu görüşler yaygın olarak dağıtılıyor. Kınanmak bir yana, Wirathu bugün üst düzey yetkililerden destek bile alıyor.

ORDU ONU NİYE DESTEKLİYOR : Birmanya'da Wirathu'nun bu dönem neden bu kadar popüler olduğuna dair çeşitli teoriler var. Bir teoriye göre, sürmekte olan etnik ve dini şiddeti bahane ederek ordu, Birmanya politikasında kendi hakimiyetini sürdürmeye çalışıyor. Generallerin bu argümanı daha önce kulandığı doğru. 2007'deki Safran devriminde oynadığı rolden dolayı hapis cezası alan Kaylar Sa adlı rahip, "Bunu biz de merak ediyoruz." diyor.

"KAN DÖKME ZAMANIDIR" Wirathu, röportajında "Artık uysal olma zamanı geçti. Zaman, öfke ve intikam zamanıdır. Kanımızın kaynaması ve kan dökme zamanıdır" dedi. Myanmar yönetimi derginin ülkeye girişini yasakladı.

"Müslümanların yılanlar kadar tehlikeli olduğunu" söyleyen Wirathu, "sevgiyle ve iyilikle dolu olabilirsiniz ancak deli bir köpeğin yanında uyuyamazsınız" diyerek Müslümanlara hakaret etti.

Tüm bu açıklamalarına rağmen Budist rahip "nefreti körüklemediğini, sadece kendi halkını koruduğunu" öne sürüyor. Wirathu'nın 2018'in Mart ayına kadar miting ya da gösteri yapması yasaklanmış durumda, ancak takipçilerinin ordunun operasyonlarına paralel olarak Müslümanlara saldırdığı ifade ediliyor.