Gündem

Tarihi Fotoğraflarla Edirne

Abone Ol

Edirne, Türkiye'nin siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel hayatında geçmişte ve günümüzde önemli roller üstlendi. Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan yollar üzerindeki Edirne, geçmişte de önemli bir payitaht ve bir kent oldu.

Edirne tarihinde yaşadığı parlak gelişme dönemlerinin yanı sıra savaşların ve tabii afetlerin getirdiği sıkıntılı dönemleri de yaşadı. Şehir yüzyıllar içinde hem gelişen bir merkez, hem de devlet için, vatan için uğraş yeri oldu. Tarihin birer parçası olan bu süreçlerin her biri tarihi belgeleyen kaynaklara, fotoğraflara yansıdı. Fotoğrafın icadı sonrası İstanbul'un ardından en çok fotoğraflanan kentler arasında gösterilen Edirne'nin tarihi fotoğrafları IRCICA, Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı iş birliği ile hazırlanan bir albümde toplandı.

Fotoğrafların bir albümde yayınlanmasının ardından, Edirne'nin 655. Fetih kutlamaları kapsamında “Tarihi Fotoğraflarla Edirne" adlı sergi açıldı. Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkıları ile IRCICA arşivindeki Sultan II. Abdülhamid koleksiyonundan derlenen sergide, şehrin panoramik görünüşünü, Edirne Sarayını, camileri, külliyeleri, tarihi yapıları görmek mümkün.

Ayrıca sergi Balkan Savaşı’ndan izlenimlere de yer veriyor. Fotoğrafların birçoğu 19. yüzyıl sonlarında Edirne'de fotoğraf stüdyosu kuran Basile Kargopoulo ve Dimitri Michailides imzasını taşırken, bazılarının ise kim tarafından çekildiği bilinmiyor. Sultan II. Abdülhamid zamanında şehirleri belgelemek amacıyla çekilen bu fotoğraflarda, geçmişe dair belge niteliğinde görüntüler var.

Fotoğraflar, şehrin fiziki yapısı, toplum hayatı, mimari yapıların durumu ve bunlar üzerinde yapılmış imar ve koruma çalışmaları hakkında bilgi veriyor. İlginç olan fotoğraflardan biri şimdi olmayan Saat Kulesi. Edirne’deki tek katlı binaların yanı sıra birçok binanın öncesi ve sonrası görülebiliyor. Yüksek binaların resif ve dini eserler olduğu anlaşılıyor.

Edirne Deveci Han Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda açılan "Tarihi Fotoğraflarla Edirne” sergisi, 12 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak.