Gündem

Uzmanlar anlattı: Evcil dostlarımız beyin fonksiyonlarımızı etkiliyor!

Michigan Üniversitesi’nde yapılan ve Journal of Aging and Health dergisinde yayınlanan araştırmaya göre evcil hayvanlar beyin fonksiyonlarına iyi geliyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Bu araştırmada 50 yaşın üzerinde 20 binden fazla yetişkinin verileri analiz edildi. 2010 yılından 2016 yılına kadar geçen altı yıl boyunca, her katılımcı evcil hayvanlarıyla ilgili çeşitli sorular yanıtladı. Beynin bilişsel değerlerini ve fonksiyonlarını test etmek için katılımcılara kısa ve uzun hafıza testleri yapıldı.

Ankette, 20.000’den fazla 50 yaşından büyük yetişkine, evcil hayvan besleyip beslemedikleri soruldu. Sonraki yıllarda verileri kullanan araştırmacılar, evcil hayvan sahibi olduğunu ifade edenlerin 6 yıllık test dönemi boyunca bilişsel testlerden aldığı sonuçların ilginç olduğunu fark etti. Buradaki etki, yalnızca 65 yaş üzeri katılımcılarda belirgindi. 65 yaş, bunama belirtilerinin genelde başladığı yaş olarak kabul ediliyor.

Araştırmacılar, 5 yıldan uzun süre evcil hayvan sahibi olması durumunda bu yaş aralığındaki bir kişinin kısa ve uzun dönemli kelime hafızalarının, aynı yaştaki evcil hayvan sahibi olmayan kişilerden daha iyi olduğunu belirledi.

6 yıllık çalışma süresince katılımcılar ne zaman test edilse, evcil hayvan besleyen grubun testlerde daha iyi puan aldığı görüldü. Bu etki, katılımcıların yaşı ileri olması durumunda da devam etti.