Yaşam

Yaprak Porselen (Lamina) nedir?

Lamina porselenler, özel yapıştırma tekniği ile ön dişlerin renk, form ve pozisyonlarının değiştirilmesi amacı ile kullanılan bir porselen restorasyon türüdür.

Abone Ol

Dişlerimizin sağlıklı olması kadar, temiz ve bembeyaz dişlere sahip olmak herkesin arzusudur. Çocuk yaşlardan itibaren, vitamin eksiklikleri, yanlış fırçalama teknikleri gibi sebepler yüzünden dişlerimiz sararır ve bunun düzeltilmesi de uzman desteği olmadan zordur.

Bu haberde, çok sık kullanılan Yaprak Porselen (Lamina) tekniğini anlatacağız. Türkçe’de bu uygulamaya “lamine” de denmektedir.

Lamina estetik bir uygulamadır. Her estetik işlemde olduğu gibi kaliteli bir materyal ile özenle yapıldığında mükemmel sonuçlar verirken; aksi durumlarda telafisi zor sonuçları olur.

Lamina uygulayacak hekimin mutlaka önceki vakaları sorulmalıdır. Eğer güven duyulup karar verilirse; ilk önce fotoğraf çekimi ile başlanır. İlk ölçüler alındıktan sonra seramist ile dişlerin 3D tasarımı yapılır. 2.randevuda bu 3D tasarım (wax-up) kişinin ağzında uygulanır ve sonuç; henüz dişlere hiçbir işlem yapılmadan kişiye gösterilebilir. Bu seansta kişiye çok uzun süre ayrılmasının nedeni; sonucun bir sürpriz olmaması içindir.

Ölçü seansı en kısa seanstır. Ölçüden elde edilen model üzerinde adeta bir ressam gibi ince laminalar kişiye özel ‘hand-made’ olarak üretilir.

Ölçüden sonraki seans prova olarak değerlendirilse de 3D tasarımın aynısı yapıldığı için bitim de yapılabilir.

Eğer prova seansında düzeltmeler gerekiyorsa ertesi gün bitim yapılır. Yapıştırma seansı en önemli randevu günüdür. Yapıştırma seansından sonraki randevuda kontrol ve fotoğraf çekimi ile tedavi sonlanır.

Lamina porselen uygulamalarında çok daha az diş kesimi yapılır. Hatta bazı durumlarda diş yüzeyi hiç kesilmeden lamina porselen uygulanabilir.

Günümüzde lamina porselenler en estetik ve doğal görünümü sağlayan materyaldir. Çok az diş kesimi yapıldığı için uygulandığı doğal dişin ışık geçirgenliğini yansıtır. İyi yapılan bir lamina restorasyon doğal dişten ayırt edilmez (Nisbetiyedent.com sitesinden alınmıştır).