Anayasa Mahkemesi, yapay zekaya geçiyor: Eylül 2026'da ilk adımlar atılacak
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, yapay zekanın mahkemede Eylül 2026'dan itibaren kullanılacağını, raportörlere destek olacağını ve dosyaların kategorize edilmesinde rol alacağını açıkladı. Özkaya ayrıca, UYAP üzerinden yapılan başvur
1 / 3Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, yapay zekanın mahkemenin işleyişine entegrasyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özkaya, 2026 yılının Eylül ayı itibarıyla yapay zekayı hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
2 / 3Yapay zeka, ilk aşamada raportörlere hazırlık çalışması niteliğinde katkılar sağlayacak. Dosyaların kategorize edilmesi ve değerlendirme safhasının öncesinde yapay zekadan yararlanılması planlanıyor. Özkaya, yapay zekanın üreteceği ürünlerin raportörler tarafından mutlaka kontrol edileceğini, doğruluğunun test edileceğini ve gerekli kontrollerin ardından istifade edileceğini vurguladı. Dosyanın esasının incelenmesi aşamasında yapay zekanın devrede olması gibi bir durumun şu an için söz konusu olmayacağını da ekledi.
3 / 3Özkaya, hak arama yollarının etkinliğini artırmak amacıyla teknolojik dönüşüme büyük önem verdiklerini söyledi. 1 Ekim 2025 tarihinden itibaren bireysel başvuruların elektronik ortamda, UYAP Avukat Portalı üzerinden de yapılabilmesinin mümkün hale geldiğini hatırlattı. Bu tarihten bu yana UYAP üzerinden 6 bin 686 başvuru yapıldığını ve bu sayının toplam başvuruların yaklaşık %29'una denk geldiğini belirtti. Bu durumun, uygulamanın erişilebilirliği artırdığını ve başvuru süreçlerini daha hızlı, etkin ve şeffaf hale getirdiğini gösterdiğini dile getirdi.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası