AYM Başkanı Özkaya'dan Pakistan'a tarihi ziyaret: Yargısal iş birliği güçleniyor
AYM Başkanı Kadir Özkaya, Pakistan'a yaptığı çalışma ziyaretiyle yargısal iş birliğini güçlendirdi. İki yüksek mahkeme arasında imzalanan mutabakat zaptı ve Başbakan Şerif ile yapılan görüşmelerle dostluk ve iş birliği bağları pekiştirildi.
1 / 3Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Pakistan'a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında önemli temaslarda bulundu. Ziyaretin ana gündem maddesi, Anayasa Mahkemesi ile Pakistan Yüksek Mahkemesi arasındaki yargısal iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesiydi.
2 / 37-9 Nisan 2026 tarihleri arasında Pakistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Yahya Afridi'nin daveti üzerine gerçekleşen bu önemli ziyarette Özkaya'ya Anayasa Mahkemesi Üyeleri Rıdvan Güleç ve Recai Akyel ile Genel Sekreter Murat Azaklı ve diğer yetkililer eşlik etti. Ziyaretin en dikkat çekici sonucu, iki yüksek mahkeme arasında çeşitli alanlarda iş birliği ve tecrübe paylaşımını öngören bir mutabakat zaptının imzalanması oldu. Özkaya, imza töreninde yaptığı konuşmada bu iş birliğinin sadece kurumsal ilişkileri değil, Türkiye ve Pakistan arasındaki köklü dostluk bağlarını da pekiştirdiğini vurguladı. Hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi gibi konularda anayasal yargı kurumlarının sorumluluğuna dikkat çeken Özkaya, farklı hukuk sistemleri arasındaki diyalog ve tecrübe paylaşımının önemine değindi.
3 / 3Başkan Özkaya, günümüzde anayasal yargının sadece ulusal hukuk düzenlerinin bir parçası olmadığını, küresel ölçekte gelişen bir hukuk diyaloğunun ayrılmaz bir unsuru haline geldiğini belirtti. Yüksek mahkemeler arasındaki kurumsal bağların, ortak sorunlara kolektif çözümler üretmenin yanı sıra farklı hukuk pratiklerinden beslenmeyi sağlayan bir tecrübe havuzu oluşturduğunu ifade eden Özkaya, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi olarak bizler uluslararası yargı diyaloğunu son derece değerli görmekteyiz" dedi. AYM'nin dönem başkanlığını yürüttüğü İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı'nın (İDAY) da bu alanda önemli bir platform olduğunu ve Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin bu konferansın seçkin üyelerinden biri olmasının, kurumlar arasındaki sağlam diyaloğun uluslararası platformlarda da ne denli güçlü bir zemine oturduğunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. Özkaya, konuşmasında Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan zulüm ve hak ihlallerine de değinerek savaşların bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası