Erhürman'dan kritik açıklama: Guterres görevi bitmeden 5+1 formülü masada olabilir
- 4 / 1
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görev süresi sona ermeden, sonuç odaklı bir 5+1 toplantısı ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Erhürman, "Sonuç üreteceği önceden güvence altına alınmış bir 5+1 istiyoruz" diyerek, bu tür bir zirvenin ciddiyetine dikkat çekti.
- 4 / 2
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Guterres'in adaya yaptığı ziyareti, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik önceki döneme kıyasla daha umut verici bulduğunu ifade etti. Her ne kadar üçlü görüşmeden anında somut çıktılar elde edilemese de, ziyareti olumlu ve stratejik bir adım olarak değerlendirdiğini kaydetti. Erhürman, Guterres'in görev süresi dolmadan gerçekleştirilebilecek bir 5+1 toplantısının düşük bir ihtimal olmadığını vurguladı.
- 4 / 3
Erhürman, Guterres'in güven yaratıcı önlemler ve çözüm metodolojisi konularına özel bir vurgu yaptığının altını çizerek, bu alanlarda ilerleme kaydedilmesinin "çözüme giden yolun doğru döşenmesi" anlamına geleceğini belirtti. Başarılı bir 5+1 toplantısının çözüm sürecini hızlandıracağını dile getiren Erhürman, liderler olarak 'ev ödevleri' ile ayrıldıklarını ve BM Genel Sekreteri'nin bu konulardaki beklentilerinin net olduğunu ifade etti. "Bu kez farklı olacak" yaklaşımının, Guterres'in açıklamalarındaki 'metodoloji' vurgusuyla somutlaştığını ve artık doğru bir yol haritasının bulunduğunu sözlerine ekledi.
- 4 / 4








