Ersin Tatar, Mudanya Üniversitesindeki panelde Kıbrıs'ın tarihsel ve stratejik önemini anlattı. Tatar, Doğu Akdeniz'deki güvenlik ve deniz hakimiyeti açısından KKTC'yi Türkiye için beka meselesi olarak nitelendirdi.
1 / 4KKTC'nin 5'inci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mudanya Üniversitesinde “Tecrübe Konuşuyor” programı kapsamında düzenlenen panelde Kıbrıs'ın tarihsel, siyasi ve stratejik önemini anlattı. Okul yönetimi ve öğrencilerin de katıldığı etkinlikte Tatar, adanın asırlardır süren Türk ve İslam varlığıyla ata toprağı olduğunu söyledi.
2 / 4Adanın 1878'de İngiltere'ye kiralanmasıyla demografik müdahalelerin başladığını belirten Tatar, Rum nüfusunun 1878'de 100 binin altındayken 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda 450 binlere ulaştığını kaydetti. Tatar, “Tüm bu nüfus politikalarına ve nüfus mühendisliklerine rağmen Kıbrıs Türk halkı adadaki varlığını ve milli şuurunu korumayı başarmıştır” dedi.
3 / 4Rauf Denktaş'ın egemenlik vurgusunu hatırlatan Tatar, federasyon arayışlarının risk taşıdığını belirterek egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümü savundu. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 18 Temmuz 2024'te aldığı kararda da Kıbrıs'ta sürdürülebilir çözümün egemenliğe dayalı iki devlet modeli olduğunun belirtildiğini aktardı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın Doğu Akdeniz'deki güç dengelerini değiştirdiğini söyleyen Tatar, merhum Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ı andı. Harekatın soydaşların can güvenliğini sağladığını ve Türkiye'nin Akdeniz'deki stratejik konumunu güvenceye aldığını ifade etti. Doğu Akdeniz, Libya, Ege ve Orta Doğu'daki gelişmelere değinen Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye, Doğu Akdeniz’deki deniz hakimiyetini ve seyrüsefer güvenliğini pekiştirmiştir. Eğer Kıbrıs bir Yunan adası olsaydı, Türkiye’nin İskenderun'dan Ege'ye kadar olan deniz sınırlarında büyük güvenlik sıkıntıları yaşanırdı. Bu nedenle KKTC, Türkiye'nin geleceği için de bir beka meselesidir” dedi. Mudanya Üniversitesi öğrencilerine değişen dünya düzenine ve yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamalarını tavsiye eden Tatar, gençlerin meslek kaygısı taşımadan fırsat yaratmaları gerektiğini söyledi. “Yapacak çok iş, başaracak çok hedef var. Yeter ki kendi öz değerlerinize, milli şuurunuza, devletinize ve ana vatana sahip çıkın. Heyecanınızı kaybetmeden çalışarak, kendi geleceğinizi inşa edeceksiniz” diye konuştu.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası