4 Fotoğraf

Gökyüzü yapay zekayla kontrol altında: İHA'lar artık dijital gözlerle izlenecek!

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, DHMİ'nin yapay zeka destekli İHA operasyonları için bütüncül bir sistem geliştirdiğini ve İHA'ların ses, RF ve görsel izlerinin takip edileceğini duyurdu. Yeni projelerle dijital hava trafik yönetimi güçlendirilec
DHA
DHA
0
  1. 1 / 4 Gökyüzü yapay zekayla kontrol altında: İHA'lar artık dijital gözlerle izlenecek! 1
    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkemizin havacılık alanındaki teknolojik atılımlarına bir yenisini ekleyen önemli bir projeyi duyurdu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından başarıyla tamamlanan 'Kentsel ve Kritik Alanlarda Yapay Zeka Destekli İnsansız Hava Araçları Operasyonları İçin Bütüncül ve Dinamik Bir Sistem Geliştirilmesi Projesi', insansız hava araçlarının (İHA) gökyüzündeki varlığını daha güvenli ve kontrollü hale getirmeyi hedefliyor.
  2. 2 / 4 Gökyüzü yapay zekayla kontrol altında: İHA'lar artık dijital gözlerle izlenecek! 2
    Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre, bu proje kapsamında geliştirilen teknolojik altyapılar sayesinde İHA'ların ses, radyo frekansı ve görsel izleri anlık olarak takip edilecek. Uçuş izinlerinin uygunluğu titizlikle izlenirken, operatörlerle olan iletişim de kesintisiz sağlanacak. 2023-2026 dönemini kapsayan AI4HyDrop Projesi, özellikle kentsel ve kritik bölgelerde İHA operasyonlarının güvenliğini artıracak yapay zeka tabanlı çözümler üretti. Otonom uçuş planlarının değerlendirilmesi ve öneri sistemlerinin oluşturulması gibi yenilikçi adımlar da atıldı. Bu proje, Türkiye'nin gelecekteki İHA trafik yönetimi sistemleri için önemli bir bilgi birikimi oluşturacak.
  3. 3 / 4 Gökyüzü yapay zekayla kontrol altında: İHA'lar artık dijital gözlerle izlenecek! 3
    AI4HyDrop Projesi'nin başarısının ardından DHMİ, bir başka önemli Avrupa Birliği destekli SESAR projesinde daha yer alma hakkı kazandı. ATMOSPHER Projesi adı verilen bu yeni çalışma, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) ile birlikte Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi ülkelerin hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarıyla iş birliği içinde yürütülecek. İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK BİLGEM gibi kurumların da yer aldığı proje konsorsiyumu, Uçuş Rotası Tabanlı Operasyonlar ve Hava Sahası Talep-Kapasite Dengeleme alanlarında yeni nesil dijital hava trafik yönetimi platformları geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sayede ülkeler arası koordinasyonun güçlendirilmesi, operasyonel verimliliğin artırılması ve Avrupa hava trafik yönetim sistemleriyle tam uyumlu yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
  4. 4 / 4 Gökyüzü yapay zekayla kontrol altında: İHA'lar artık dijital gözlerle izlenecek! 4
    Bakan Uraloğlu, bu projelerle Türkiye'nin havacılık teknolojileri alanındaki yetkinliğinin giderek güçlendiğini vurguladı. DHMİ'nin Avrupa Birliği destekli araştırma ve geliştirme projelerindeki aktif rolünün, uluslararası iş birliklerini pekiştirdiği ve ülkemizin havacılık teknolojilerinin geliştirilmesine sunduğu katkıyı artırdığı belirtildi. Yapay zeka destekli İHA operasyonlarından dijital hava trafik yönetimine kadar uzanan geniş bir yelpazedeki bu çalışmalar, Türkiye'yi havacılık alanında daha ileriye taşıyacak önemli adımlar olarak öne çıkıyor.

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş