İSKİ'nin 2019-2026 yatırımları tanıtıldı
- 8 / 1
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 2019-2026 dönemi yatırım ve projelerini tanıttı. Yenikapı'da düzenlenen törende konuşan İBB Başkanvekili Nuri Aslan, "2019’da başlayan bu hizmet yolculuğunu aynı kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.
- 8 / 2
Törende, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mesajı okundu. İmamoğlu, mesajında İstanbul'a hizmetin 16 milyon vatandaşa karşı duyulan sorumluluk, ortak emek ve şehre duyulan sevgi olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana "adil, yeşil ve yaratıcı bir İstanbul" hedefiyle çalıştıklarını, şehrin bugünü ve yarınını güvence altına alacak yatırımları hayata geçirdiklerini vurguladı. İstanbul'un kaynaklarını koruma, hayat kalitesini yükseltme ve güçlü bir altyapıyla gelecek kuşaklara bırakma sorumluluğunu temel gördüklerini ifade etti.
- 8 / 3
İBB Başkanvekili Nuri Aslan, konuşmasında İSKİ'nin 7 yıllık çalışmalarına değinerek, güncel değerlerle 296 milyar liralık yatırım gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu yatırımın yaklaşık 130 milyar lirasının içme suyuna, 166 milyar lirasının ise atık su yatırımlarına ayrıldığını belirtti. Aslan, "Bizim için asıl önemli olan rakamların büyüklüğü değil, bu yatırımların İstanbullunun hayatında neyi değiştirdiğidir" diyerek, 181 ayrı noktada kronik su baskını sorununa çözüm üretildiğini, 100 kilometre dere ıslahı yapıldığını söyledi. Su kayıp-kaçak oranının yüzde 22'lerden yüzde 18,48'e düşürülerek yaklaşık 195 milyon metreküp suyun korunmasının sağlandığını, bunun da İstanbul'a yaklaşık 60 günlük su kazandırmak anlamına geldiğini vurguladı. Son 7 yılda 220 milyon metreküp atık suyun yeniden kullanıma kazandırıldığını ve geri kazanım kapasitesinin yüzde 39 artırıldığını ekledi.
- 8 / 4
İstanbul'un su güvenliği açısından Melen Barajı'nın önemine değinen Aslan, Melen 3. Terfi Merkezi'nin devreye alınmasıyla barajdan İstanbul'a su alma kapasitesinin yüzde 33 artırıldığını, günlük 735 bin metreküp ilave iletim kapasitesi oluşturulduğunu dile getirdi. Bugüne kadar İstanbul'a 133 milyon metreküp ilave su kazandırıldığını belirtti. Ayrıca, Kağıthane–Bahçelievler–Sefaköy İçme Suyu Tüneli'nin açılmasıyla Melen'den gelen suyun Avrupa Yakası'nın iç ve batı kesimlerine ulaştırılmasının önünün açıldığını ve Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe yatırımının tamamlanmasıyla günlük 360 bin metreküp yeni kapasite oluşturulacağını ifade etti. Aslan, "Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin 2. Kademe yatırımını hayata geçiriyoruz. Günlük 600 bin metreküp kapasiteli bu yatırımla İstanbul’un atık su arıtma altyapısını daha da güçlendireceğiz" dedi. Ayrıca, iklim krizi ve kuraklığa karşı İstanbul'un su kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla deniz suyu arıtma tesisi kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
- 8 / 5
- 8 / 6
- 8 / 7
- 8 / 8








