İzmir'de Konak ve Karabağlar'da 21 milyon dolarlık altyapı yatırımıyla 58 km atık su ve yağmur suyu hattı yenileniyor. Proje, iklim krizi etkilerine karşı kenti dirençli hale getirmeyi amaçlıyor.
1 / 5İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi (TEFWER) kapsamında Konak ve Karabağlar'da altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Lot 3 olarak adlandırılan yaklaşık 21 milyon dolarlık yatırım ile 58 kilometreyi aşkın atık su ve yağmur suyu hattı yenileniyor.
2 / 5İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi etkilerine karşı kenti daha dirençli hale getirmek ve eskiyen altyapı sistemlerini yenilemek için yatırımlarına devam ediyor. Dünya Bankası finansmanı ve İLBANK yürütücülüğünde hayata geçirilen TEFWER projesinin üçüncü etabı olan Lot 3, Konak ve Karabağlar'da kapsamlı bir çalışmayı içeriyor. 21 milyon dolarlık bu yatırımla, ekonomik ömrünü tamamlamış atık su hatları yenilenirken, yağmur sularının ayrı bir sistemle toplanıp uzaklaştırılması hedefleniyor. Bu sayede, yoğun yağışlarda kanalizasyon sisteminin üzerindeki yük azaltılacak, su baskınları önlenecek ve kentin altyapısı güçlendirilecek.
3 / 5Lot 3 kapsamında Konak'ın farklı noktalarında eş zamanlı çalışmalar yürütülüyor. Şehit Nihat Bey Caddesi'nde ekiplerin altyapı mesaisi sürerken, Vali Konağı önündeki 326 ve 328 sokaklarda imalatlar tamamlandı. Aynı bölgede 327 ve 324 sokaklarda çalışmalar devam ediyor. Osman Öksüz Parkı çevresindeki 520 Sokak'ta da altyapı imalatları tamamlandı. Çalışmaların devam ettiği noktalarda, yağmur suyu ve atık su hatlarının birbirinden ayrılması için yeni bir altyapı sistemi oluşturuluyor. Bu bölgelerdeki içme suyu hatları da tamamen yenilenecek.
4 / 5Projenin önemli bir parçası olarak Mehmet Yüce Sonkurt Parkı'nda bir geciktirme havuzu inşa ediliyor. Bu havuz, özellikle ani ve şiddetli yağışlarda oluşan yüzey sularının kontrollü bir şekilde toplanıp tahliye edilmesini sağlayacak. Yağmur suyunun tamamının aynı anda altyapı sistemine ulaşmasını engelleyen bu uygulama, hatların üzerindeki yükü hafifleterek çevrede yaşanabilecek su baskınlarını önlemeye yardımcı olacak.
5 / 5Lot 3 projesiyle Konak'ın Akın Simav, Atilla, Çimentepe, Duatepe, Güneşli, Kemal Reis, Kılıç Reis, Murat Reis, Piri Reis, Mithatpaşa, Zafertepe, 1. Kadriye ve 2. Kadriye mahalleleri ile Karabağlar'ın Bahçelievler ve Bahar mahallelerinde altyapı dönüşümü gerçekleştirilecek. Toplamda 29 bin 411 metre atık su hattı ve 28 bin 902 metre yağmur suyu hattı olmak üzere 58 bin 313 metrelik altyapı imalatı yapılacak. Yeni sistemle yağmur suları kanalizasyon şebekesinden ayrılacak ve uygun tahliye noktalarına yönlendirilecek. Atık sular ise arıtma tesislerine daha sağlıklı ve kontrollü bir şekilde ulaştırılacak. 21 milyon dolarlık yatırımın 2027 yılında tamamlanması planlanıyor.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası