RTÜK'ün 2025 Faaliyet Raporu'na göre, geçen yıl 129 müeyyide kararı alınırken, 2026'nın ilk yarısında bu sayı 41'e düştü ve 112 milyon TL'yi aşan para cezası kesildi.
1 / 5Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yayımladığı 2025 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, geçen yıl yayın hizmetlerine yönelik ihlaller nedeniyle toplam 129 müeyyide kararı alındı. Bu kararların büyük çoğunluğu, toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık, genel ahlak kurallarına uymama ve ailenin korunması ilkesini ihlal etme gerekçeleriyle verildi.
2 / 52026 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam 41 yaptırım kararı alındığı raporda belirtildi. Bu dönemde alınan kararların 39'u idari para cezası olarak uygulandı ve toplamda 112 milyon 75 bin TL tutarında ceza kesildi. RTÜK Üyesi Tuncay Keser, 2026'nın ilk yarısında yaptırımların özellikle dizilere ve gündüz kuşağı programlarına kaydığını ifade etti. Dizi ve filmlerdeki şiddet ile cinsel içeriklerin yanı sıra, gündüz kuşağı programlarındaki çocuk ve gençlerin ahlaki gelişimini olumsuz etkileyebilecek unsurlar ön plana çıktı.
3 / 52025 yılına ait müeyyide kararlarının dağılımında, 6112 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca en çok ceza "toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı" yayınlara (27 karar) verildi. İnsan onuru ve özel hayatın gizliliğine ilişkin ihlallerden kaynaklanan 22, kin ve düşmanlığı tahrik eden yayınlardan ise 13 karar çıktı. Müeyyide türleri arasında 90 idari para cezası, 10 program durdurma, 10 katalogdan çıkarma, 8 geçici yayın durdurma ve 2 yayın lisansı iptali yer aldı. RTÜK'ün aldığı kararlara karşı 2025 yılında toplam 127 dava açıldı. Bu davaların 41'i RTÜK lehine, 28'i ise aleyhine sonuçlandı.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası